Osman Koray Kapan

Osman Koray Kapan

Seyir manifestom ve Messi 

UZUN yıllardır İngiltere örneğinden yola çıkarak milli takımların bir an önce tatile çıkmak isteyen şımarık oyuncularla turnuva kadrosu kurmaması gerektiğini savunuyorum. İngiltere hep bunun klasik örneği idi ama bu turnuvada İspanya oldu. Milli hassasiyet yüzünden örneğin David Silva “Lan ben oynamak istemiyorum” diyemiyor. Yıllarca Wayne Rooney gibileri de diyememişti... 

O yüzden İspanya’nın ev sahibi Rusya’ya elenişinden hareketle “iki uzun pas yerine 500 kısa pas faşizmine mahkûm İspanya kaybetti; Ronaldo’cu - Mourinho’cu futbol felsefesi(!) haklı çıktı” dememek lazım. Açık bir gerçek var ki İspanya ile Rusya 10 maç yapsa 8’ini İspanya kazanır. Ve oynamak isteyen bir İspanya futbol açısından seyir zevki verir. Mevzu’u şampiyon olmaksa Yunanistan, Avrupa şampiyonu oldu. Ronaldo’nun Portekiz’i 6 maçı berabere bitirip, yalnızca “bir” maç kazanıp şampiyon(!) oldu. 

Ben mesleki mecburiyet olmasa İtalya, Fransa, Yunan ligi maçı izlemem. Mourinho gibi hücumu yetenekli yıldızların eline bırakan defansçı hocaların alayı birdir benim için. Adı Mourinho olmuş adı Ertuğrul adı Tolunay olmuş fark etmez. Ertuğrul bir şekilde şampiyonluk yaşamış, Mourinho yakın gelecekte 2 milyar euroluk United kadrosu ile kupa almış hiç umurumda olmaz. 

Klopp gibi Guardiola gibi bir şeyler yaratmaya çabalayanların ve hatta ne kadar yanlışları olsa da Wenger gibi “insiyatif” alanların yanındayım. Zaten iki üç isim daha saysam anca o kadarlar...

Gelelim Messi olayına. Maradona’nın ne denli ego sahibi biri olduğunu bilmeyen yoktur. “56 yaşındayım Messi gibi bir futbolcu görmedim”diyen kendisidir. “Messi hiçbir şey ispatlamak zorunda değil” ve “her şeyi Messi yapamaz” diyen de. 19 yaşında Real maçında üç gol atmış Messi artık 31 yaşında ve üç dört yıl önceki formunda değil ama yalnızca birkaç yılı ve hatta birkaç maçı ile ünlü olan onca futbol yıldızı varken ona yapılan büyük haksızlık... Birçok insan onun bir yığın maçını birçok hareketini izlemedi inanın. Ve başkası onun çalımlarının yarısını yaptığında kahraman oluyor. Messi defalarca yaptığından; izleyince “n’olmuş yani Messi işte” diyorlar. Boyu kısa olduğundan rövaşata golü yok sanan var. Messi bicycle cick şeklinde arama tavsiye ediyorum youtube’da. Girmişken bir de “10 impossible things that only Lionel Messi is capable of doing” videosunu da tavsiye ederim. 

***

NOT: Turnuvadaki en istekli oyunculara sahip Uruguay, Fransa engelini aşabilirse Brezilya onları eleyecektir. Peki, sakatlıktan dönmüş top ezen Neymar’a mı güveniyorum Belçika’yı kolayca geçerler imasını yaparken? Brezilya taktik açısından hem dengeli hem sağlam. Meksika’yı bu denli kolay elemeleri gözümü korkuttu. Belçika sert önliberosuz 3-4-3’ünün blokları arasında korkunç mesafeler bırakıyor. Japonya 11’i ile çıkarlarsa Brezilya handikaplı galip gelir. (Brezilya’da stoper Miranda tehlikesi halen mevcut, dikkat:)

Önceki ve Sonraki Yazılar