Şiddet ile yaşamak

Türkiye'de terörü bitirmenin yolu, tüm Türkiye'yi silahdırmaktan mı geçiyor yoksa tüm silahları toplamaktan mı?

Ateşli silah merakı her ülke ve insanda var. Çocukların oynadığı oyunlar bile birbirlerine vurmak, kırmak öldürmek ile ilgili. Hele şimdiki bilgisayar oyunları gerçekten vahşet içeriyor.

Büyük küçük herkes bu oyunlara meraklı, çok da para yatırılıyor.

Toplum ise gergin, hala ters bakmaktan kavga çıkıyor. Yolda yürürken bana neden çarptın olay oluyor büyüyor. Komşular çocukları yüzünden kanlı bıçaklı oluyor. İşin en ilginç yanı, sevgililer, birbirlerini öldürebiliyorlar.

Boşandığı karısını, baldızını, kayınpeder, kayınvalide, kayınbirader tüm aileyi yok ediyor. Adı eskiden namus cinayeti ilken acaba şimdi ne? Namusta artık o denli karıştı ve ucuzladı ki.

Ahlakta çifte standart olmayacağı kesin de, standardı nasıl tutturacağız? Şerif Mardin üstadımızın “Mahalle Baskısı” kavramı çok önemli.

Peki, bu baskı şiddeti niye önleyemiyor yoksa körüklüyor mu? Psiyatr ve sosyologların ve hatta psikologların uzun araştırma isteyen konularına girmek istemiyorum ama Türkiye'de her gün trafik kazaları gibi cinayet haberi var.

İnsanlar ölüyor. Bizim kuşağımız, çok sakin yaşamadı, şiddeti gördük ve her zaman hissettik. Ayrıca karşı olmamıza rağmen önemli bir şey yapamadık. Doğru analiz bile edemedik.

Dernek seçimlerinde, düğünlerde kavga çıkması, askere giderken yol kesilip silah atılması, aile içi şiddet artan biçimde topluma yayılıyor.

Eskiden yoktu demiyoruz ama artıyor. Kişisel silahlanma ise had safhada. Adı ne olursa olsun, ateşli silahlar ile ilgili eğitim alabileceğiniz ve silah bulabileceğiniz yerler çoğalıyor.

Bizim zamanımızda ekonomik sıkıntılar çoktu ama bu kadar şiddet yoktu. Ekonomik durum belki şiddetin artmasına bir neden ama izah etmiyor. Şiddet aile başlıyor, çocuğu dövmek, çocuğun çevresine ifade biçimini değiştiriyor.

Sadece kadına değil, şiddetin kendisi başladığı yer. Uzmanlara göre, şiddet anne karnında şekilleniyor.

Hoşgörüsü olmayan bir toplum olmaya başladığımız ise kesin. Artık din, dil ırk ayrımına yapmamak gibi birçok insanı duyguyu da unuttuk.

Terör bizi daha da sertleştirdi. Doğal olarak, o vurdukça biz de vurmak istiyoruz. Ancak burada bir ayrım var. Terörle silahlı mücadele, güvenlik güçlerimizin işi. Vatandaşın görevi terörün. Bitirilmesi ile fikri alanda mücadele etmek ve güvenlik güçlerimize yardım etmek.

Avrupa ateşli silahlar konusunda çok katı idi. Halkın elinden silahları topladı, terör yine vurdu.

Şimdi daha sertleşmeye ve silah ticaretine daha büyük yasaklar getirmeye ve önlemler almaya başladılar.

Bazı uluslararası kaynaklar, kişi başına düşen ateşli silahlar açısından Türkiye'yi ön sıralarda gösteriyorlar.

Türkiye ateşli silahın çok kolay temin edilebileceği bir yer olmaktan en kısa zamanda çıkarılmalı.

Şiddet ile birlikte yaşamayı kimse istemiyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar