Sigorta sonra yapılacak dediler

Merhabalar Hüseyin Bey

Benim eşimle ilgili bir sorum olacak;  kendisi yaklaşık 20 gün önce işe girdi. Sigorta daha sonra demişler ancak hala yapılmadı. Ayrıca sabah 8.00 - akşam 22.00 ye kadar da mesaiye kalıyorlar. Mesai ücreti kaldığı gün başına 10 TL olarak belirlenmiş şikâyet etsek tüm hakları alabilir miyiz? yaklaşık 15 kişi bu şekilde çalışıyor. Cevabınız için çok teşekkürler.

Merhaba sayın okuyucumuz

Öncelikle eşinizin yasal çalışmayan bir şirkette işe başladığı tespitini yapmalıyız. İşe alınan bir sigortalının SGK’ na bildirimi “daha sonra” değil işe başlamadan 1 gün önce yapılmalıdır. Bunun dışında belirttiğiniz çalışma saatleri de yasal sınırların üzerinde. Günlük çalışma fazla mesai de dahil olmak üzere 11 saati aşamaz. Fazla mesailerin hesaplanma biçimi de hatalı görünüyor. Fazla mesai ücreti işçinin saat başına düşen ücreti %50 arttırılarak ödenmelidir. Özetle bu işyerinde doğru yapılan hiçbir şey yok. Bu nedenle bu işyerinden ayrılıp işyerinin bağlı bulunduğu SGK Müdürlüğü ve Türkiye İş Kurumu şubelerine şikâyette bulunmak en doğru davranış olacaktır.

İyi günler     

Askerden dönünce işe geri alınmam mümkün mü?

İyi günler Hocam

2008 den beri bir kamu kurumunda taşeron işçisi olarak çalışıyorum. Askerlik durumu nedeniyle işten ayrılacağım fakat geri geldiğim tarihte alt işverenin sözleşmesi bitmiş oluyor. Acaba yeni şirket beni tekrar ise almakla yükümlü mü? Birde tazminatımı aldığımda ya da almadığımda olası bir kadro geldiğinde ben bu haklardan mahrum mu oluyorum? Şimdiden teşekkür ederim

Merhaba sayın okuyucumuz

Askerden döndüğünüzde sizi yasa gereği işe alması gereken kuruluş halen çalışmakta olduğunuz kuruluştur. Bu kuruluşun O kamu kuruluşunda sözleşmesi sona erse dahi devam etmekte olan başka işyerlerinde istihdam imkanı varsa sizi işe başlatması gerekir. Başlatmadığı takdirde yasanın ilgili maddesinde yer alan tazminatı ödemesi söz konusu olur. Diğer sorunuza gelecek olursak; Kıdem tazminatında 10 yıllık zaman aşımı söz konusudur. Siz tazminatınızı almadan askere gitseniz de daha sonra bu işten ayrıldığınız tarihten geçerli olarak bu 10 yıllık zaman aşımı süresinde hak aramanız mümkündür.

İyi günler 

Fazla Mesaiye kalmadığım için işten çıkarıyorlar

İyi günler Hüseyin İrfan Bey

İşyerimde mesaiye kalmadığım için beni işten çıkarıyorlar. Kıdem tazminatı alabilir miyim bu işyerinde 19 yıl çalışma sürem var. Böyle bir hakları var mı?

Merhaba sayın okuyucumuz.

Öncelikle bize işyerinizin mevcudunu yazmamışsınız. Bu önemli çünkü iş güvencesi yasası 30 ve daha fazla işçinin çalıştığı işyerlerinde geçerlidir. İş güvencesi yasasının geçerli olduğu işyerlerinde geçerli bir sebep göstermeksizin işçi işten çıkarılamaz. Bu arada belirtelim ki işçinin fazla mesai yapması kendi muvafakatine yani onayına bağlıdır. Bir başka deyişle işçiye zorla fazla mesai yaptırılamaz. Yani fazla mesaiye kalmaması işçinin işten çıkarılması konusunda geçerli bir sebep değildir. Ancak iş güvencesinin geçerli olmadığı 30 kişinin altındaki işyerlerinde işverenlerin işten çıkarma konusunda bir gerekçe göstermek gibi bir zorunlulukları yoktur. Bu nedenle şayet sizin işyeriniz iş güvencesi yasası kapsamında değilse işveren sizi ne yazık ki işten çıkarabilir. Ama kıdem ve ihbar tazminatınızı ödemek zorundadır.

İyi günler

Önceki ve Sonraki Yazılar