Şimdi medeniyetler beşiği olduk

Anadolu Medeniyetler beşiğidir derler ya, hep düşünürdüm. Buradaki “beşik” bebeğin büyüdüğü annelerin eş kucağı gibidir. Şimdilerde yerini “anakucağı”na terk ettiyse de, gerçeği ile bu yakıştırmayı araştırdım. 


Anadolu’da 5000 yıl önce bronz çağı Troya’larla başlamış. 500 yıl sonra Hattiler’le devam etmiş, Akadlar, Luvi Krallığı, Asurlar, Akalar, Kizzuvatna Krallığı ve Hititler… Hititler Krallığı kendinden öncekilerden farklı olarak Hitit Devleti olarak Anadolu’da en büyük miraslardan biri olmuş. Sonrasında Likya, İyonya Krallığı, Frigler, Karyalılar ve nihayetinde Urartularla demir çağı kapanmış. Antik dönem Lidyalılarla başlamış, Persler, Makedon İmparatorluğu, Seleukos İmparatorluğu, Pontus Hükümdarlığı, Pergamon Krallığı, Ermeni Krallığı, Roma Cumhuriyeti ve nihayetinde Roma İmparatorluğu ile ortaçağ başlamış. Osmanlı kurulan kadar, Bizans İmparatorluğu, Anadolu Selçuklu Devleti, Klikya, Ermeni Krallığı, Artuklu Beyliği, Trabzon İmparatorluğu, İznik İmparatorluğu ve İlhanlılar Anadolu’daki medeniyete damga vurmuşlar… 


Derken Osmanlı İmparatorluğu kurulmuş. Sonunu biliyoruz. Bitmiş bir İmparatorluktan, yeni bir devlet kurmuşuz, uyumamışız. 1923’de kurulan Türkiye Cumhuriyeti de son ve ebedi kalacak olan devlet olarak, kendinden önceki medeniyetlerin mirasını üstlenmiş. Bu bilgileri sizlerle paylaşmak için ciddi bir araştırma ile bu “Beşik” meselesini çözmeliydim. Beşikte başka bir gizem olmalıydı. Sadece medeniyetleri büyütme benzetmesi ile beşik denemezdi. Bu 5000 yılda uyuyan bir halk bulmalıydım. 

Sonunda buldum. Beşik aslında uyunan bir yerdi. Beşikteki ağlardı, karnını doyurunca susardı. Geçmiş medeniyetleri tek tek araştırdım, ne böyle bir dönem olmuş, ne de böyle bir halk yaşamış. Anadolu, Beşik benzetmesini tam olarak hak etmiyor diye düşünürken bugüne geldim. Uyuyan, son 14 yıldaki Türk halkıydı. Karnını doyur yeter ki, mışıl mışıl uyur. Tamam dedim “Anadolu toprakları Beşik benzetmesini halkımız sayesinde şimdi hak etti” 14 yıldır uyuyor. 

Peki, Dolar aldı başını gidiyor, Avrupa diktatör söylemleri ile Türkiye’ye ambargo konuşuluyor, savaş ekonomisi bütçeyi bitirdi bitirecek, satacak bir şey kalmadı. Bu beşiktekileri kim doyuracak. İmkânsız doyuramayacak! Çünkü ana sütten kesildi. Evlilik programları, Survivor ninnileri, 8 Gazetede 8 sütuna aynı manşet de para etmeyecek. Çocuk öyle bir ağlayacak ki, kimse susturamayacak, O çocuk uyanacak “Direnecek ve kazanacak”… Bu halk o beşikte “ninnilere kanan son bebek” olacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar