Sıra geldi tercihlere

Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş (TEOG) sınavının bitmesiyle birlikte, özel okulların kayıt işlemleri 24 Haziran-5 Temmuz tarihlerinde tamamlanacak. Güzel sanatlar lisesi ve Spor liselerine öğrenci kayıtları da 10 Temmuz´da yapılacak.

Daha sonra da 6-16 Temmuz tarihleri arasında devlet okul tercihleri yapılacak. Yerleştirme sonuçları, 14 Ağustos´ta ilan edilecek. ‘Devlet mi özel mi?’ ikilemi arasında kalan öğrenci ve velilere tavsiyem gelecekteki kariyer planları konusunda net olmalarıdır.

Mühendislik eğitimi için Alman ekollü okullar tercih edilebilir. Yine tıp, ekonomi gibi bölümler için Amerikan ekollü okullara öncelik verilebilir. Hukuk, uluslararası ilişkiler gibi alanlarda ise Fransız ekolündeki okullar kayıt için değerlendirilebilir.

Fen, Anadolu, Meslek liseleri ile Kolej ve diğer okul türlerini tercih edecek ailelerin ise, bu süreçte her şeyi ince eleyip sık dokumaları gerekir.

Yabancı özel okullar: Maddi imkânı ve çocuğunun puanı iyi olan aileler, son yıllarda özellikle Robert Koleji, Üsküdar Amerikan Lisesi, Alman Lisesi, Saint Joseph Fransız Lisesi gibi okulları tercih ediyorlar. Sıkı bir eğitimin yanı sıra yabancı dil eğitimi, sosyal etkinlikler ve yurt dışı bağlantıları ile öne çıkan bu okullar dikkat çekiyorlar.

Anadolu Liseleri: Genel liselerin tamamı Anadolu liselerine dönüştürüldüler. Bu nedenle birçoğunun ‘tabela Anadolu lisesi’ olmasının ötesinde bir esprisi artık kalmadı. Ancak hazırlık sınıfı olan, iyi yabancı dil öğretebilen, eski ve saygın olan Anadolu liseleri hala tercih edilebilir. Bu okullar arasında da, Galatasaray ve İstanbul Erkek Lisesi gibi köklü ve saygın okullar öğrencilerin ve velilerin yine öncelikleri arasında.

Fen Liseleri: Özellikle sayısal yetenekleri ağır basan öğrenciler, fen liselerine giderek geleceklerini tıp, mühendislik üzerine şekillendirebilirler. Bu okullara yabancı dil hazırlık sınıfı konması da avantajlı olmuştur.

Meslek Liseleri: Genelde hiçbir okula yerleşemeyen öğrencilerin tercih ettiği okullar olarak biliniyor. Ancak bu kanı oldukça yanlış! Kişi, ilgisine ve yeteneğine uygun bir meslek seçtiği zaman ileriki hayatında çok daha başarılı olabiliyor. Hatta kendi işini kurup, işveren olup birçok kişiye iş verecek potansiyele de sahip olabiliyor.

Türk özel okulları: Son yıllarda sayıları oldukça arttı. Bazılarının ücretleri çok astronomik düzeylerde. Bu okulları tercih edeceklerin, okulun eğitim kadrosunun niteliği ve yabancı dil eğitimi gibi özelliklerini göz önünde bulundurmalarında fayda var.

İmam Hatip Liseleri: Çocuğunun hem dini hem de akademik eğitim almasını isteyen velilerin tercih ettiği okullar. Çok konuşuldu ve çok tartışıldılar. Son yıllarda sayılarının artırılması ve kat sayı engelinin kaldırılmasına rağmen iyi bir üniversite eğitimi almak isteyen aileler daha çok diğer okulları tercih ediyorlar.

Sosyal Bilimler Lisesi: Sosyoloji, Tarih, Antropoloji, Psikoloji, Siyaset Bilimi, Hukuk, İktisat ve Beşeri Coğrafya gibi alanlarda eğitim veriliyor. IB gibi uluslar arası eğitim programı uygulayan sosyal bilimler lisesi bile var. Sosyal yeteneği iyi olan ve sosyal alanda ilerlemek isteyen öğrencilerin kaçırmaması gereken bir okul türüdür.

Dün LYS-2 Fen Bilimleri sınavı yapıldı. İlk edindiğim bilgilere göre; Fizik yapılabilecek düzeyde kolay, Kimya zor. Biyoloji ayrıntı olmasına rağmen kolay sorulardan oluşturulmuş.

Bugün de LYS-3 Edebiyat-Coğrafya sınavı ile süreç tamamlanmış olacak. Üniversite adayları için bu yılki sınav süreci tamamlanmış oldu.

Şimdi sıra geldi tercihlere, YÖK’ten yapılan açıklamaya göre, üniversite tercihleri 6-14 Temmuz tarihleri arasında yapılacak.

Bütün bu süreçte sizleri bilgilendirmeye devam edeceğim.

Önceki ve Sonraki Yazılar