Osman Koray Kapan

Osman Koray Kapan

Sistematik İşkence

13 Mart 2017 yani geçen sezon… İngiltere’de FA Cup Çeyrek Finali tek maçında Chelsea’nin konuğu Manchester United. Çakal Mourinho, oyunculara demiş ki: “Rakibimiz Chelsea’nin star oyuncusu Hazard’a herkes sırayla faul yapsın…” Hakem bu durumun farkına varınca 35. dakikada Ander Herrera adlı oyuncuyu ikinci sarı karttan attı. United’lılar dediler ki “pozisyona faulü bile zor verirsin, nasıl ikinci sarı çıkarılır?” İngiliz federasyonu hakemin ardında durdu: “Sistematik faul yapılıyordu, hakemimizi tebrik ediyoruz…”

Maç maç düşünüp özel taktikler üretebildiği için sevdiğim Rıza Çalımbay, Beşiktaş karşısında adam markajının dışkısını çıkardı. Beş kişiyle markaj yapıp yine faul temelli oyununu sahneye koydu. Buna hazırlıklı olan Şenol Güneş de sen bir faul yaparsan ben iki yaparım dedi. Sarı kartlık bile olsa ilk birkaç faulde yalnızca uyarı veren Türk hakemliğinin klasik temsilcisi Cüneyt Çakır da bildiğimiz gibiydi. Büyük takıma penaltısını verdi ki son dakikalarda bir gol bulurlarsa başı ağrımasın… Halbuki futbolu çirkinleştiren sistematik faul anlayışını tespit edip önüne geçse futbol izleyebilirdik…

Hakem hatalarıyla dolu açılış haftasının önceki önermelerimi haklı çıkaran bir diğer olayı da Aykut Kocaman Fenerbahçesi’nin deplasmandaki beraberliği oldu. Aykut Kocaman sahaya Mehmet Topal – Souza çilesiyle çıktı. “Mehmet Ekici gelince birini kulübeye yollayacak, tek önlibero oynayacağız” diye düşünen Fenerli varsa uyarayım: Aykut Kocaman bu baskıyı yiyeceğini bildiği için Nabil Dirar transferini yaptı. Sağ açık pozisyonunda sağbek oynatması bilinçli bir tercih. Hatta oraya Lens’in alınmayışı da bilinçli. Çaktırmadan defansif orta saha sayısını artıran Aykut’un futbolu tek gole yatma futboludur, deplasmanda çok puan kaybedecektir. Özetle Fenerbahçe’nin şampiyonluk şansı olmadığı gibi ilk üçe girme şansı dahi yoktur. (Lucas’gillerden Perez ve Lima’nın herhangi biri ya da her ikisi alınmadığı takdirde…)

Normal oyunlarını oynayarak lige üç puanla giriş yapan Beşiktaş ve Başakşehir’in arasına Galatasaray da girecek yeter ki bir de solbek transferi yapsınlar. Yalancı koşu üstadı Selçuk’- tan, ıslıklanan ve burada oynamak istemeyen Sinan Gümüş’den, adaşım Koray gibi birçok vasat isimden kurtulunsa hocasız da şampiyon olunur bu ligde.

Burak Yılmaz’ı kral sanan Trabzonspor ne yapar? Ersun Yanal’ın faullü oyununa hakemlerin ne kadar izin vereceği mühim. Her maç üç defa bileğe, bacağa basmaya izin verirler mi? Bilek kırmaya sarı kartla yetinirler mi?

Video hakem uygulaması gelirse sistematik işkence çekilebilir hale gelir. Adaletsizliğe her türlü alışmış olsak da bari futbolda az olsun…

Önceki ve Sonraki Yazılar