Siz Afganistan'a gezmeye gider misiniz?

“Afganistan'da ucuz tatil" diye bir reklam görseniz hemen seyahat acentesini arayıp fiyatları öğrenip bütçenize uygun olsa bile Afganistan’a gider misiniz? Elbette gitmezsiniz. Çünkü aklımıza ilk gelen  Afganistan'ın ne doğası ne tarihi yerleri olur. Gözünüzde Taliban terörünün en acımasız katliamlarından görüntüler, yüreğinizde bu görüntülerin açtığı yara. Oysa Afganistan'da da her gün bombalar patlamıyor ama imaj turizmde her şeydir. Bütün bunların ötesinde tv’de bir kere gösterilip sonra sırra kadem basan "Usame" isimli bir sinema filmi var ki her anımsayışımda nefret kaplıyor damarlarımı.

Haberlerde duydum turizm gelirlerinin düşmesi gerçeği, 40 büyük otelin iflasına  kadar varmış. Kimsenin dışımızdaki dünyayı suçlamaması gerekir. Bu düşüşün nedenlerini anlayabilmek için biraz dışarıdan baksanız yeterli. Dünyanın sizi "ziyaret edilmesi riskli ülkeler" arasına alması bir yana, siz olsaydınız her gün her konuda konuşan, hayali düşmanlar yaratan bir Cumhurbaşkanına sahip; parlamenter sistem görüntüsünde ama tek kişi tarafından yönetilen, yargının kişinin istediği şekilde yönlendirildiği, basınının özgür olmadığı, gazetecilerinin haklarında  suçlama bile olmadan cezaevlerine gönderildiği, Suriye bataklığında IŞID başta olmak üzere terör örgütlerine silah yardımı yaptığı algısının silahları yakalayanları yargılamasından sonra algıdan öteye geçtiği bir ülkeye gezmeye gider misiniz?
Ya da yaylaları katledilen kadınların,"Devlet benim, ben halkım." diye haykıran annelerin yerlerde sürüklendiği bir memleket için "Hadi bu tatilde oraya gidelim." diye anlatılmaz arzular içinde olur musunuz?
Uygur Türklerine yapılan zulmü protesto için gözü çekik insanları sokak ortasında döven, daha da beteri o ülkenin kaderine hükmeden bir partinin liderinin "Ne var bunda, hepsi çekik gözlü ayırt edilmiyor; birbirlerine çok benziyorlar." diye tüy diktiği bir toprak parçasına ne kadar güzel olursa olsun gider misiniz?

Yabancı turistlerin sık geldiği kent ve kasabalara "bizim misafirlerimiz "diye aldığınız mültecileri doldurur, park ve sokaklarda dilendirirseniz, kısacası batı dünyasında sürekli mezhep kavgalarında birbirinin kafasını uçuran ülkelere ve örgütlere yakın bir imaj oluşmuşsa daha çok ağlarsınız "Turizm gelirleri düşüyor." diye.

Önceki ve Sonraki Yazılar