'Tutukluluk' sebebiyle işten çıkarılan işçiye kıdem tazminatı ödenir

Merhaba Hüseyin Bey,
Uzun yıllardır işyerimizde çalışan bir personelin hakkında kesinleşmiş 14 ay hapis cezası varmış ve dün tutuklandı. Biz bu işçi için kıdem tazminatı ödeyecek miyiz? İşten çıkış sebebi tutukluluk diye, iş akdi işveren tarafından fesih olacak. Yanıtınız için çok teşekkürler.
Saygılar
Esin K.
Merhaba Esin Hanım,
İş Kanunu’nun 25. Maddesi işverene derhal fesih hakkı sağlayan düzenlemeleri içermektedir. Buna göre 25. Madde’nin 4. fıkrası aşağıdaki gibidir:
IV- İşçinin gözaltına alınması veya tutuklanması halinde devamsızlığın 17’nci maddedeki bildirim süresini aşması.
Söz konusu çalışanınızın bu fıkra çerçevesinde çıkışını yaparsanız, kendisine kıdem tazminatını ödemek durumundasınız. Çünkü 25. Madde’ye dayanılarak yapılan fesihlerde, sadece 2. fıkrada yer alan "Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller"de kıdem tazminatı ödenmez. Bu arada, şayet işçinizin işine son vermek istemiyorsanız, tutuklu kaldığı süre için iş sözleşmesini askıya alıp, tahliye olduğunda çalıştırmaya devam edebilirsiniz.
İyi günler
 
İyi Günler Hüseyin Bey,
Ben 2 yıla yakındır bir işyerinde çalışıyorum. Sigortamı kontrol ettirdim ama sigortam farklı bir firmada gözüküyor. Ne yapabilirim? Saygılarımla.
T. H.
 
Merhaba Sayın Okuyucumuz,
Böyle bir durumda öncelikle yapmanız gereken; ortada bir yanlışlığın olup olmadığını anlamak olmalıdır. Yani; sizi hatalı olarak mı farklı bir işyerinden sigortalı göstermişler, yoksa bilinçli olarak mı bu tür bir işlem yapmışlar. Şayet bir kayıt hatası söz konusu değilse, alakasız bir işyerinden sigorta kaydınızın yapılması işverenin iyi niyetli olmadığını gösterir. Böyle bir durumda da haklı nedenle (İş Kanunu 24/2) iş sözleşmenizi sona erdirip, kıdem tazminatını talep ederek bu işyerinden ayrılabilirsiniz.
İyi günler
 
Merhabalar Hüseyin Bey,
Benim eşim bir fabrikada çalışıyor. 3 ay içinde 3 kere işe 10-15 dakika arası geç kaldı. Bu yüzden 3 kez ihtarname vermişler. Bu durumda işten çıkarma hakları var mıdır, bilgi verir misiniz? Teşekkürler.
S. K.
 
Merhaba Sayın Okuyucumuz,
İşe sürekli olarak (mazeretsiz olarak) geç kalmak disiplin cezası gerektiren bir davranıştır. İşveren bu şekilde davranan işçisine uyarı (ihtar) verebilir. Uyarılara karşın işe geç kalmayı bir alışkanlık haline getiren işçinin iş sözleşmesi GEÇERLİ sebeple işveren tarafından sona erdirebilir. Bu nedenle, eşinizin mesaiye uyum konusunda daha dikkatli davranması gerekiyor.

İyi günler

Önceki ve Sonraki Yazılar