Türkiye'nin bütün marjinalleri birleşin!

Hatırlarsınız, geçen sene ODTÜ başta olmak üzere, çeşitli üniversitelerde Başbakan Erdoğan’ı ve zaman zaman da bakanları protesto eden öğrenciler hep “marjinal öğrenci grupları” olarak ilan edildiler.

İstanbul 1 Mayıs’ı öncesinde ama daha çok sonrasında “marjinal” kavramı yeniden gündeme oturdu. Bakan da, Başbakan da, Vali de, iktidar adına aklınıza kim geliyorsa hepsi birden İstanbul’da 1 Mayıs’ta yaşananların bütün faturasını “marjinal gruplara” çıkardılar. Üstelik “marjinal” kavramını sanki “büyük marjinal gruplar” da varmış gibi nedense hep “küçük” kavramıyla birlikte kullandılar: “Olayları küçük marjinal gruplar çıkardı.”
İçişleri Bakanı Muammer Güler, İstanbul Valisi’nin 3500 olarak ilan ettiği  “marjinal grupların sayısını epeyce arttırdı ve 8 bin olarak verdi ve şöyle dedi. “Biz 1 Mayıs'ın amacına uygun kutlanmasını istedik, bu bazı yerlerde gerçekleşmedi. Marjinal gruplar olay çıkardı. Müdahale edilen grupların tamamı 8 bin kişi civarındaki marjinal gruplardır” dedi.

Bakan böyle derse, onları destekleyen “yandaş medya başka bir şey diyebilir miydi? AKP yanlısı birçok internet sitesi, televizyon ve gazete “Marjinal gruplar dışında 1 Mayıs’ta olay yok” gibi kavramlar kullandılar. “Marjinal taksim” başlığı atan Star Gazetesi, bu “marjinalliği” adeta özetledi ve spotunda hükümetin görüşünü şöyle formüle etti: “Yasadışı DHKP-C, TGB, İP gibi marjinal örgütler bir kez daha emekçi bayramı 1 Mayıs’ı rehin aldı. Taksim’e çıkmak isteyen göstericiler polise taş ve sopalarla saldırdı. Polis biber gazı, tazyikli su ile karşılık verdi.”

***


İktidar işine gelmeyen her gösteriyi ve göstericiyi marjinal ilan ederek durumu kurtarmaya çalışıyor. Çünkü “marjinal” kavramı iktidar tarafından tam bir küfür ve ötekileştirme için kullanılıyor: “Beş para etmez, vatan haini, devlet ve polis düşmanı, yüzü maskeli, her fırsatta olay çıkaran, yakan, yıkan… Yetmedi toplumun çoğunluğu gibi olmayan…”

Peki böyle tarif edilen “marjinal” kimi işaret ediyor? Doğrudan doğruya solcuyu, sosyalisti, devrimciyi! Böylece dezenformasyonla da bütünleşen “marjinal” kavramı solcu, sosyalist, devrimci olmayı baştan ayıplı bir şeye dönüştürüyor.  Sanki hükümet olmak doğruyu ve çoğunluğu temsil ediyor gibi... Sanki sağcı olmak, İslamcı olmak baştan haklı olmak gibi sunuluyor… İnsanlar buna uygun düşündürülüyor. Bakışlar buna uygun şekillendiriliyor.

Türk Dil Kurumu marjinali sıfat olarak “aykırı”, matematikte ise “son birim” olarak tarif ediyor. Marjinalle ilgili yaratılan yaygın algı da  marjinal “toplumda görüş ve yaşayış biçimiyle uçlarda bulunan, çizgi dışı, aykırı kimse” olarak kullanılıyor.

Bu kadar izahat yeter, şimdi dönüp düşünelim: İçişleri Bakanı’nın dediği gibi “olay çıkaran grupların tamamı 8 bin kişi” nasıl “marjinal” olur. Sen İstanbul’da fiili olarak sokağa çıkma yasağı uygulayacaksın. Vapur ve metrobüs seferlerini iptal edeceksin, radyolardan ve televizyonlardan bangır bangır “1 Mayıs yasak” diye bağıracaksın, “yürüyüş yapacak olan olursa” diye tehditler savuracaksın ve bütün bu “psikolojik teröre” rağmen 8 bin kişi senin karşına çıkacak. Ve senin karşına çıkan her kişi üzerine tazyikli su sıkılacağını, biber gazı yiyeceğini, polis saldırısından dolayı yaralanabileceğini, hatta işin içinde ölüm bile olabileceğini bilecek ve bütün bunlardan sonra sokağa çıkacak. Sonra da sen bunun adını marjinallik olarak adlandıracaksın! Ayıptır!

Bütün engellemeler ve tehditlere rağmen eğer bakanın açıkladığı gibi 8 bin kişi sokağa çıkıyor ve canını bile ortaya koyuyorsa böyle marjinalliğe can kurban! Çünkü AKP iktidarı için  AKP politikalarına karşı çıkan, itiraz eden herkes marjinaldir!

Eğer, AKP karşıtlığı marjinallikse, böyle bir marjinallik inanın güzeldir! Eğer marjinallik, hak mücadelesinde 16 milyon oy almış CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin’le, 17 yaşındaki lise öğrencisi Dilan’ı gaz yeme ve hastanelik olma pahasına aynı hedefte buluşturuyorsa bu çok güzel bir marjinalliktir!

AKP’ye itiraz etme cesareti olmayan “ortalama akıl” bırakın onların olsun! Toplumları değiştirenler her zaman “marjinal” olmuşlardır! Bu iktidarı da kuşkunuz olmasın bugünün marjinalleri değiştirecektir!

Önceki ve Sonraki Yazılar