Sosyal güvenlik destekleme primleri iade olunmaz

İyi günler Hüseyin Bey

Babam 1990 civarında emekli oldu, emekli olduktan sonra yine sigortalı olarak çalışmaya devam etti, yaklaşık 8- 9 yıllık yine sigorta primi ödemesi birikmiş oldu, emekli olduktan sonra ödenen bu primleri geri alabilir mi? Yanıtınız için teşekkürler

 

Merhaba Sayın okuyucumuz

Devlet çalışan emeklilerin ücretlerinden sosyal güvenliği destekleme primi (SGDP) kesiyor. Babanızın ödemiş olduğu prim bu ad altında kesiliyor. Bu prim emeklilerden ve işverenlerden çok tepki almasına karşın kesilmeye devam ediyor. Çalışan emeklilerin emekli aylıklarına hiçbir katkısı olmayan bu kesintinin daha sonra kurumdan geri talep edilmesi ne yazık ki mümkün değildir.

İyi günler

İyi günler Hüseyin Bey,

42 gün ihbar süremi doldurmak için işyerimde çalışmaktayım. İş araştırmak için her gün 2 saat erken çıkıyorum. İhbar sürem dolmadan iş buldum diyelim ve yeni işime başlamak zorundayım. Bu durumda eski işyerim benden kalan ihbar süresini talep edebilir mi? iş yeri benim yerime bir eleman bulduğunda, benim işi bırakma hakkım doğacak mıdır? İş yerim ihbar tazminatını en son alacağım maaşımdan kesme hakkına sahipmidir?

Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

Merhaba Sayın okuyucumuz

İş kanununda bildirim (önel, ihbar) süresi hem işçi hem işveren için öngörülmüştür. Bu sayede işçiye yeni bir iş, işverene ise yeni bir eleman bulması için imkân doğacaktır. İhbar süresini hem işçi hem de işveren sonuna kadar kullanmak zorundadır. Aksi halde ihbar süresi çalışılmamış sayılır. Siz bu nedenle ihbar sürenizin sonuna kadar o işyerinde çalışmalısınız. Ancak karşılıklı olarak işverenle anlaşıp ihbar süresinden önce ayrılma konusunda bir mutabakata varırsanız herhangi bir sorun olmaz. İyi günler

 

Merhabalar Hüseyin Bey,

Ben 14 haftalık hamileyim. Hamile olduğum için işyeri beni işten çıkartmak için baskı yapıp küçük düşürücü davranışlarda bulunuyor.15 günlük raporluydum ama rapor almam problem yapıyorlar. Raporluyken işten çıkartılabilir miyim? Çıkartıldığım takdirde tazminat ve kıdem hakkımı ödeyecekler sadece? Yoksa raporlu iken çıkarttıkları için ceza ödeyecekler mi? hamilelik sebebiyle çıkartmak diye çıkış söz konusu olamazsa başka bir sebep bahane edilerek, işten çıkartabilirler mi?

Teşekkürler.

Merhaba sayın okuyucumuz

Hamilelik sizin de belirttiğiniz gibi işten çıkartma konusunda geçerli bir neden değildir. Ayrıca bu sebeple çıkartıldığınızı kanıtlamak koşuluyla işverenden kötü niyet tazminatı tazminatı talep edebilirsiniz. Şayet işyeriniz 30 ve daha fazla personel mevcuduna sahip bir işyeri ise ve işyerinizdeki kıdem süreniz 6 aydan fazla ise işten çıkarıldığınız tarihten itibaren 1 ay içinde işe davası açabilirsiniz.

İyi günler

Önceki ve Sonraki Yazılar