Avrupa'da uçtu ligde çakıldı

Avrupa'da uçtu ligde çakıldı

Şampiyonlar Ligi gruplarında fırtına gibi esen ve topladığı 14 puanla Türk futbol tarihine geçen Beşiktaş, Avrupa’da gösterdiği performansı sezon geneline yansıtamayınca Süper Lig’i dördüncü sırada tamamladı.

Bora ÜNAL- Suat Can YURDUM/ YURT

Son iki yılın şampiyonu Beşiktaş, Şenol Güneş önderliğinde sezona üst üste üçüncü şampiyonluğunu yaşamak için başladı. Sene başında 2016-17 sezonunun en kilit oyuncularından Vicent Aboubakar’ın bonservisini Porto’dan alamayan Siyah-Beyazlılar Cenk ile beraber takımı taşıyabilecek bir forvet arayışına girdi. Yönetim forvet arayışında birinci plandan başarı sağlayamayınca, çareyi Alvaro Negredo’yu transfer etmekte buldu. Negredo’nun takıma uyum sağlayamaması ve Cenk’in arkasında kalması İspanyol golcüyü ve Beşiktaş’ın hücum hattını derinden etkiledi. Tüm bunlara Cenk’in sezon ortasında Everton’a satılması da eklenince şampiyonluğun kaçmasına bitiricilik zafiyeti neden oldu.

AVRUPA KARTALI

Şampiyonlar Ligi’nde bu sezon harika bir performans sergileyen Beşiktaş rekorları alt üst etti. Siyah-Beyazlı ekip Devler Ligi’nde 14 puan toplayarak en çok puan toplayan Türk takımı olmayı başardı. Öte yandan Beşiktaş grup aşama sında üçte üçle başlayarak, UEFA Şampiyonlar Ligi’nde bunu başaran ilk Türk takımı unvanını elde etti. Kara Kartal son 16 turunda Alman panzeri Bayern Münih’e kaybederek bir üst tura çıkamadı. Öte yandan ligin son maçında Sivasspor’u sahasında 5-1 mağlup ederek sezonu tamamlayan Beşiktaş, UEFA Avrupa Ligi’nde 2. Tur’dan başlayacak. 26 Temmuz’da oynanacak olan ikinci tur karşılaşmasına hazırlanmak için sezonu erken açacak olan Beşiktaş, 25 Haziran’da top başı yapacak.

İSTATİSTİKLERDE LİDER

Süper Lig’de bu sezon yüzde 57,7’lik topa sahip olma oranı ile, topa en çok sahip olan takım Beşiktaş olurken, maç başına 17,1 şut ile en çok şut atan takım da oldu. Lider Galatasaray ve ikinci Fenerbahçe 14,6 şut atarlarken Beşiktaş her maç bu iki takımdan ortalama iki buçuk şut fazla atmasına rağmen Galatasaray’dan altı, Fenerbahçe’den de dokuz gol az atabildi. Beşiktaş defansif açıdan da rakiplerine oranla başarılı istatistiklere sahip. 30 golle ligin en az gol yiyen takımı olan Beşiktaş, maç başına 10,1 şut ile, Galatasaray’dan sonra kalesine en az şut çektiren takım konumunda.