Demirören Türk futbolunu böyle bitirdi

Demirören Türk futbolunu böyle bitirdi

Türk futbolunun patronu Yıldırım Demirören'in hataları, sadece milli takımları değil tüm ligleri ve kulüpleri de olumsuz etkiledi.

Avrupa'da 100'e yakın kulübe 80 milyon Euro'yu aşan para cezasının yanı sıra kupalardan men cezaları da verildi.

Demirören başkanlığındaki TFF'nin lisans verdiği 7 Türk kulübü ise UEFA'nın kıskacına takıldı. Beşiktaş ve Galatasaray'ın yanı sıra Trabzonspor, Bursaspor, Gaziantepspor, Karabükspor ve Kasımpaşa farklı cezalara çarptırıldı. 

Ülke ekonomisi çok parlak olmayan Türkiye'de seyirci rakamları da adeta yerlerde sürünüyor. 

POLONYA İLE YARIŞIYORUZ!

Asgari ücretin 1.500 Euro olduğu Almanya'da bir taraftar, bu parayla 10 Bayern kombinesi alabiliyor. Ortalama 1.400 lira kazanan asgari ücretli bir Türk'ün gücü ise 1 kombineye zor yetiyor ve tribünler boş kalıyor. 

Futbolun kalitesizliği de eklenince, Süper Lig'de içler acısı ortalama seyirci rakamı ortaya çıkıyor: Ortalama 9.500.

Doluluk oranı yüzde 30. Bu rakam, 38 milyon nüfusu olan ve ligi neredeyse hiç ilgi görmeyen Polonya seviyesinde. Demirören ve ekibi, bu rakamları bile bile hiç önlem almayıp futbolun batmasına adeta göz yumuyor. 

TERİM’E 75 MİLYON TL

Türkiye Futbol Direktörlüğü gibi dünyada eşi benzeri olmayan bir makam oluşturan TFF, bu koltuğa oturtup 5 yıllık sözleşme imzalattığı Fatih Terim'e, beklenen başarılar gelmemesine karşın primler dahil toplam 18 milyon Euro (Bugünkü kurla yaklaşık 75 milyon TL) ödedi. 

BOŞA CEZA KESİYOR

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), kulüpleri zenginleştirmek yerine PFDK üzerinden kestiği cezalarla kendikasasını doldurdu. Birçok futbol kulübünün ceza kurulu gibi davranmakla suçladığı Federasyon her yıl Süper Lig,1. ve 2. Lig kulüplerine ortalama 20 milyon TL ceza kesti. 

14 MİLYON LİRALIK SEYAHAT

Yayın ihalesi, sponsorluk ve cezalarla kasanın dolması, keyfi harcamaları da arttırdı. Fahiş maaşlaraçalıştırılan danışmanların yanında EURO 2016 için tam 900 konuk, uçaklarla Fransa'ya taşındı. Bu seyahatin maliyeti 14 milyon TL'yi buldu. 

SAYGINLIK SIFIRA İNDİ

PFDK’nın verdiği kararlar tartışıldı, Tahkim'in kararları skandal boyutlara ulaştı. Rize'de gazeteci dövenYalçın Ayhan ve Ufuk Ceylan'ın 5 maçlık cezaları 3'e indirildi; kurulların ve TFF'nin saygınlığı kalmadı.

HAKEM HATALARI TAVAN YAPTI

Hakem hataları da hiç olmadığı kadar arttı. Son çare olarak video hakem uygulamasını devreye sokma kararı alan TFF, MHK değişikliklerine gitse de kurullardaki ahbap çavuş ilişkileri de sürekli gün yüzüne çıktı. 

YABANCI ÇÖPLÜĞÜ OLDUK

Yabancı kuralının arttırılması ve altyapılara gerekli önemin verilmemesi, Türk futbolunu yabancı çöplüğüneçevirdi. Genç milli takım futbolcuları A takımlarda kaybolup gitti. 

TÜRK TAKIMLARINA YOK

Türk futbolunun saygınlığı kalmayınca, olan Avrupa'da kamp yapmak isteyen kulüplere oldu. Pek çok ülke, özel maçlara güvenlik gerekçesiyle izin vermedi. 

FUTBOLA SİYASETİ BULAŞTIRDI

Demirören, ‘Futbol Zirvesi'nde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a tarihi bir jest yapmıştı: “Sayın Cumhurbaşkanım. Daha güçlü Türkiye için 17 Nisan sabahı ‘Evet' diyen bir Türkiye'ye uyanmak için saygılarımı sunuyorum.” Aynı Demirören ve ekibinin girişimleriyle, sosyal medya aracılığıyla ‘Hayır' oyu vereceğini açıklayan hakem İlker Şahin açığa alındı. 

Şahin’in açığa alınmasında etkin rol oynayan isim, TFF Tahkim Kurulu Üyesi Yusuf Öksüzömer… Bu isim, CHPlideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun ‘Adalet' yürüyüşü ile ilgili alaycı paylaşımlarda bulundu. Öte yandan, hayatını kaybeden Yeni Akit Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hasan Karakaya aleyhinde yorumda bulunduğu iddiasıyla İbrahim Tokmak'ın hakemlik lisansı da iptal edildi. 

FIFA’DA REKOR DOSYA

Hesapsız harcamalar yapan kulüplerin sağlıklı denetlenmemesi nedeniyle FIFA'daki dosya sayısı da rekor seviyelere ulaştı. Genelde yabancı futbolcuların açtığı davalar aleyhimize sonuçlanırken, puan silme cezalarına kadar ciddi yaptırımlar uygulandı. 

BEŞİKTAŞ’I DA BATIRDI

Yıldırım Demirören, TFF'nin başına geçmek için Beşiktaş'taki başkanlık görevini bırakmıştı. Demirören'in 8 yıllık başkanlığı süresince siyah-beyazlılar sadece bir kez şampiyon olurken, hoyratça harcamalar kulübü adeta batağa sürüklemişti. Bu dönemde 84 futbolcu transfer eden Kartal, Del Bosque, Tigana ve Schuster'e toplam 12.5 milyonEuro tazminat ödemişti. Beşiktaş, finansal fair play kriterlerine uyulmadığı gerekçesiyle Avrupa'dan men cezası alırken mevcut Başkan Fikret Orman, Demirören'in batıklarını temizlemekle uğraştıklarını üstü kapalı olarak ifade etmişti.