Hariri, Fransa'ya gitti

Hariri, Fransa'ya gitti

Lübnan’ın istifa eden başbakanı Saad Hariri ailesi ile birlikte Paris'e gitti. Devlet Başkanı Mişel Avn'ı telefonla arayarak dönüş tarihini açıkladığı ortaya çıktı. Fransa'da Cumhurbaşkanı Macron ile temaslarda bulunan Hariri Çarşamba günü Lübnan'a dönecek.

4 Kasım günü Suudi Arabista ziyareti sırasında Lübnan'da can güvenliğinden endişe ettiği için görevinden istifa ettiğini açıklayan Başbakan Saad Hariri, Fransa'ya gitti.

Lübnan Başbakanı Saad Hariri ve ailesi Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron'ın daveti üzerine Paris'e gitti.

Hariri, Elysee Sarayı'nda Macron tarafından karşılandı.

Macron Birleşmiş Milletler İlkim Konferansı için bulunduğu Almanya'nın Bonn kentinde yaptığı açıklamada bunun bir 'siyasi sığınma' olmadığını söylemişti.

Hariri'nin Paris'te ne kadar kalacağı açıklanmadı.

'ÇÖZÜM SÜRECİNİN BAŞLANGICI'

Suudi Arabistan ve Lübnan çifte vatandaşlığı bulunan Hariri'nin istifası, Sünni Suudi Arabistan ile Lübnan'da Hizbullah'ı destekleyen Şii İran arasındaki bölgesel güç mücadelesinin kritik bir konumda bulunan Lübnan üzerinden şiddetlenmeye başlaması olarak yorumlanmıştı.

Lübnan Cumhurbaşkan Michel Aoun, Suudi Arabistan'ı Hariri'nin ülkeden ayrılmasına izin vermemekle suçlamış, Suudi yönetimine Lübnan başbakanının Riyad'da 'rehin tutulduğu' suçlamasını yöneltmişti.

Suudi Arabistan ise iddiaları reddetti.

Fransa'nın Hariri daveti sonrası Twitter hesabı üzerinden bir mesaj yayımlayan Aoun, bu adımın krizin "çözüm sürecinin başlangıcı" olarak nitelendirdi.

Aoun, "Başbakan Hariri'nin Paris'ten dönmesini ve birlikte oturup hükümete dair bundan sonra atılacak adımlara karar vermeyi bekliyorum" demişti.

ÇARŞAMBA GÜNÜ RESMİ İSTİFASINI SUNACAK

Hariri öte yandan Çarşamba günü Lübnan’a dönecek ve resmi istifasını sunacak.