Putin'in favorisi Türkiye'ye mi dönüyor? 

Putin'in favorisi Türkiye'ye mi dönüyor? 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in favori otomobil markası Lada’nın Türkiye’deki durumu tam bir yılan hikayesine döndü. Rusya’nın yerli otomotiv şirketi AvtoVaz’ın bünyesindeki Lada yaklaşık 10 yıldır Türkiye’de satılmıyor ama 2-3 yılda bir ‘Geri dönüyor’ haberleri sık sık gündemde yer alıyor.

Son olarak dün yine bazı internet sitelerinde benzer haberler yer aldı. Bu haberlerin kaynağı ise ‘lada.com.tr’ sitesi oldu. Siteyi açınca karşınıza sadece “Putinin favorisi Türkiyeye mi dönüyor 10 yıl önce çıkmıştı, otomobil devi şimdi... yeni, yeniden…” sloganı çıkıyor. Fiyatlar ve bayiler bölümüne girdiğinizde ise ‘Ocak 2018’de açıklanacaktır’ yazıyor. Ama iletişime geçecek ne bir firma ismi ne de adres var. İletişim için form doldurmanız gerekiyor. Bu formun nereye gideceği ise biraz meçhul. İşte bu bilgiler yeterli olmalı ki, hemen “Lada Türkiye’ye dönüyor” haberleri yayınlanmış. Unutmadan sitede Lada’nın 2018’de 2 modelle Türkiye’de yeniden yer alacağı da yer alıyor. Bunlardan biri Niva, diğeri ise Niva Urban.

ANADOLU GRUBU NE YAPIYOR?

Şimdi bazıları unutabilir ama Lada markası Türkiye’de 1985 yılından itibaren Anadolu Grubu’nun temsilciliğinde satılıyordu. Bu işbirliği uzun yıllar devam ederken Lada’nın içine girdiği sıkıntı dolayısıyla 10 yılı aşan bir süredir faaliyetleri durdu. Sonuçta Lada markalı modeller Avrupa normlarına göre geliştirilmediği için Türkiye’de satılması mümkün değildi. Ancak Renault-Nissan ittifakının AvtovAZ’ın çoğunluk hissesini 2012 yılında almasıyla birlikte Lada’ya da yeniden bir şans doğdu. Bu şansı değerlendiren Lada’nın modelleri güncellendi ve AB normlarına uygun hale getirildi. İşte bu da 2 yıldır Lada’nın ‘Türkiye’ye geliyor’ haberlerinin artmasına sebep oldu. Halen Lada’nın Türkiye’de yedek parça temini ve satış sonrası hizmetlerini Anadolu Grubu’nun yapmasına ve distribütörlüğünün resmi olarak bittiğini açıklamamasına rağmen yeni temsilciler de ortaya çıkmıyor değil.
Putinin favorisi Türkiyeye mi dönüyor 10 yıl önce çıkmıştı, otomobil devi şimdi...

YENİ TEMSİLCİ VAR MI?

2015 yılında Lada’nın 2012 yılından bu yana Gaz ticari araçlar markasının Türkiye’de üretimi ve satışını gerçekleştiren Mersa Otomotiv ile distribütörlük anlaşması imzaladığı haberleri yayınlandı. Anlaşma gereğince, Lada modellerinden Granta, Kalina ve Niva Urban’ın Kasım 2015’ten itibaren Türkiye’de satışa sunulacağı, bunu 2016 yılında ise Vesta ve XRay modellerinin izleyeceği belirtildi. Aynı zamanda Citroen’in bayisi de olan Mersa, Lada ile beraber 2016 yılında 40 yetkili satıcı ve 50 yetkili servisle hizmet vermeyi planladığını da açıklamıştı. Bu gelişmenin ardından Lada’yı Azerbaycan distribütörünün Türkiye’ye getireceği haberleri yayınlandı. Ama geçen 2 senede ne Lada Türkiye’ye geldi ne de bu konuda herhangi bir açıklama yapıldı.

Tek bildiğim Rusya’da Efes ve Coca-Cola ile güçlü bir yeri olan Anadolu Grubu’nun 2-3 yıl önce Lada ile görüştüğü ancak araçların fiyatlarının yüksek olmasından dolayı Türkiye’ye getirmek istemediği yönünde. Şimdi gizemli bir şekilde Lada’nın ‘Yine yeni yeniden…’ sloganıyla 2018’de Türkiye’ye geleceği haberlerinin sonuçlarını merakla bekliyorum. Ya Lada bu kez gerçekten kendisi gelecek ya da birileri kamuoyu yoklaması yapıyor.

TÜRK BAŞKAN YARDIMCISI

Bu arada son bir not; Lada marka araçların üretimini yapan Rus AvtoVAZ şirketinin mühendislikten Sorumlu Başkan Yardımcısı Selçuk Cura isimli bir Türk oldu. AvtoVAZ'dan yapılan açıklamada, 1 Ocak 2018 tarihi itibariyle Cura'nın bu görevi yürüteceği belirtildi. İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünden mezun olan Cura daha önce de 30 yıl Renault-Nissan ortaklığının mühendislik servisinde çalışmıştı. Acaba Cura’nın yeni pozisyonu Lada’yı Türkiye’ye getirir