Gururumuz Şampiyon Halis Avşar sitem etti

Gururumuz Şampiyon Halis Avşar sitem etti

Türkiye Muaythai Federasyonu Türk Milli Takımı Thailand Bangkok'ta büyük bir başarıya imza atarak 26 madalya kazandı ve dünya dördüncüsü oldu. Ancak hiçbir medya organında bu haber yer almadı. Konuya ilişkin YURT'a özel açıklamalarda bulunan Türkiye Muaythai Federasyonu İstanbul İl Temsilcisi Milli Takım 5 Kademe Grand Master Teknik Direktörü Halis Avşar, Türk medyasına sitemlerini dile getirdi

Ardıl BATMAZ/ YURT

Türkiye Muaythai Federasyonu Türk Milli Takımı Thailand Bangkok'ta büyük bir başarı elde etti. Toplamda 26 madalya kazanan Milli Takım hiçbir medya organında yer almadı. Türkiye Muaythai Federasyonu İstanbul İl Temsilcisi Milli Takım 5 Kademe Grand Master Teknik Direktörü Halis Avşar YURT'a yaptığı özel açıklamada Türk medyasına sitem etti. 

Muaythai Türk Milli Takımı 03-11 Ağustos 2017 tarihlerinde Tayland'da yapılan Dünya Muaythai Şampiyonası'nda 5 altın, 8 gümüş, 13 bronz olmak üzere toplamda 26 madalya alarak 90 ülke arasından takım halinde dördüncü oldu. Ancak Milli Takım'ın bu başarısı hiçbir medya organında yer almadı. 

ŞAMPİYON SİTEM ETTİ

Türkiye Muaythai Federasyonu İstanbul İl Temsilcisi Milli Takım 5 Kademe Grand Master Teknik Direktörü Halis Avşar YURT'a yaptığı özel açıklamada Türk medyasına sitem etti. Hiç de küçüksenmeyecek bir başarı elde ettiklerini belirten Avşar "Nedense bu turnuva hiçbir Türk medyasında yer almadı. Burada kazandığımız her bir madalyada emek var, alın teri var. Bizler burada tüm dünyaya karşı Ay-Yıldızlı bayrağımızı defalarca dalgalandırdık. Ne yazık ki ne bu başarımız ne de sporcu arkadaşlarımızın emekleri Türk medyasında yer almadı. Umarım bundan sonraki başarılarımızda Türk medyası yanımızda olur. Bizler de milletimizin desteği ile madalya sayılarımızı artırarak, dünya dördüncülüğümüzü daha yukarlara taşıyarak birinci oluruz" dedi.

,

Muaythai nedir?

Tayland'da ortaya çıkan ve özgün adı Muaythai olan dövüş sporudur. Tayland Boksu da denilmektedir.

Başta Tayland olmak üzere Myan Mar (eski adı ile Burma), Kamboçya, Laos gibi güneydoğu Asya ülkelerinde uygulanır. Yumruk, diz, dirsek ve tekmelerin kullanıldığı uzun yıllar ringlerde uygulanan gerçek, tam temaslı karşılaşmalar çerçevesinde etkili teknik, starteji, defans olgularının evrim geçirmeleri sonucu oluşmuş olan sert, otantik bir dövüş sanatıdır.

Hayata Karşı Muay Thai Duruşu’ saldırganlığı bastırmanın ve özgüveni elde etmenin yanı sıra, günün stresinden uzaklaşmak adına negatif enerjinin en kısa yoldan bedenden atılması için amatör anlamda en etkili uygulamalardan birisidir. Muay Thai sayesinde tam konsantrasyon sağlamayı öğrenip, mücadele azmini en yüksek seviyeye çıkartabilirsiniz. Bu sayede iş hayatında sıkça yaşadığımız panik anlarındaki stresi çok daha kolay yönetebilirsiniz.

Muay Thai; insanın psiko-fiziksel anlamda üst düzey bir performans ve direnç kazanmasına, kendi vücut potansiyelini maksimum anlamda tanımasına ve hatta esneklik anlamında da tüm vücudun günlük hayatta çalışan kaslarını gevşetmesine kattığı büyük fayda ile günümüz spor dalları arasında dikkat çekiciliğiyle ön plana çıkan bir spor dalıdır. Bu eğitim ile yaşanan tüm negatif olayların kontrolü kısa sürede koordine edilmesiyle birlikte kişinin kendisine olan öz güveninin artması sağlamaktadır.
Muay Thai yaklaşık geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan bir Thailand savaş sanatı ve bir yaşam biçimi olarak yıllar boyu öğretilmiştir. Tarihteki ilk Muay Thai yarışmaları Siam Kralı Parchao Sua tarafından 1600’lü yılların sonlarında yapılmaya başlanmıştır. Eski dövüşler, meydanlarda veya açık alanlarda yapılıyorken günümüzdeki çizgisine 1930 yılında 20 ülkeden gelen dövüşçülerin bir araya gelmesiyle ve tarihte ilk defa boks eldiveni takılarak kurallar ve kaideler dahilinde düzenlenmiş olup günümüzdeki formuna kavuşmuştur.

Dövüşlerde yumruk ve tekme vuruşlarının kullanılmasının yanı sıra, Muay Thai ruhunu tam manasıyla yansıtan ve en sert yakın dövüş stili olmasında adını öne çıkartan diz, dirsek ve klinç teknikleri kullanılmaktadır. Muay Thai günümüzde dünyada her geçen gün popülaritesi artmakta olup en ilgi çekici ring sporlarından birisi haline gelmiştir. Muay Thai öğretisi; hem bir spor dalı, hem terapi, hem de bir hayat biçimi olarak benimsenmelidir. Beden eğitimi aslında fiziksel eğitimden çok zihnen bir disiplindir. Günlük hayatta insanları en çok strese sokan olgu zaman olgusudur.
Para, iş ve kariyer olguları ise her noktada zaman olgusuna bağlı olarak gelişir. Zamanı ve zamanlamayı en iyi kullanma antrenmanı ise fiziksel olarak ‘önce can’ denilen noktada ortaya çıkarmaktadır. Muay Thai Eğitmeni, Cem Bostancı’nın verdiği örneğe göre; “Düşünün ki ringtesiniz ve rakibinizle üç raunt çarpı üç dakikadan toplam dokuz dakikalık bir savaşınız var, karşınızdaki gücün boyutunu dayanıklılığını ne kadar patlayıcı ve yıpratıcı olduğunu kestiremiyorsunuz, tek yapmanız gereken şey onunla mücadele etmek, ona dayanmak ve doğru zamanda doğru vuruşu yaparak öne geçmektir.

Tüm bu savaş sırasında ise soğukkanlı olmak, zamanı iyi yönetmek, gücünüzü iyi dengelemek, strese ve korkuya yenik düşmeden ruhsal ve bedensel olarak dimdik durmak zorundasınızdır. Muay Thai öğretisi size bu alışkanlıkların tamamını eğer o ruhu hissedebilirseniz yapmış olduğunuz egzersizlerde ve siz bu yolda ilerledikçe kazandıracaktır ve kendi hayatınıza bir ışık tutacaktır.”

Muaythai'nin gelişimi

Şu anda thai stili boksun başlangıç tarihini gösteren kesin kaynaklar maalesef yok. Sadece Thai Boxun Taylandlıların Çinin güneyinden göç etmeleriyle başladığını varsayabilmekteyiz. Taylandlılar bu göç esnasında yöre halkının büyük bir direnişi ile karşılaştılar ve saldırganlardan saklanmak zorunda kaldılar. Hayatta kalabilmek için büyük mücadeleler verdiler.

Eski zaman silahları sadece kılıç mızrak, kargı, ok veya yaylardan ibaretti. Fakat bu silahlar yakın dövüşte çok hantal kalıyorlardı. Dolayısıyla dirsekler, yumruklar, dizler ve ayaklar taylantlılara daha pratik geldi. Sonuçta çok başarılı olmuşlardı, böylece savaşlarda kullanılan yeni bir dövüş sanatı gelişmiş oldu.

Türkiye’de Muaythai

 Türkiye’ de 7 coğrafi bölgede (50-60) ilde 15,000’ne yakın lisanslı olmak üzere 20.000 üzerinde özel spor okulu sporcuları çalışılmakta olan Muaythai sporu lisanslı (1,150) civarında hakem ile (290 ) yakın lisanslı antrenöre sahiptir.