Gülmen: İade edildiğimde açlık grevim bitecek

Gülmen: İade edildiğimde açlık grevim bitecek

239 gündür açlık grevi yapan akademisyen Nuriye Gülmen, ihraç edildiği görevine iade edildiği anda eylemini sonlandıracağını söyledi.

Darbe girişiminin ardından ilan edilen olağanüstü (OHAL) kapsamında çıkarılan kanun hükmünde kararnameler ile ihraç edilen akademisyen Nuriye Gülmen ile öğretmen Semih Özakça'nın açlık grevi 239. gününde. 

'İŞİMİ İSTİYORUM, BAŞKA BİR İSTEĞİM YOK'

Mezopotamya Ajansı’nın (MA) haberine göre, Ankara Numune Hastanesi'nin tutuklu koğuşunda bulunan Gülmen'in avukatı Şahap Örsal, Gülmen ile görüşmelerini anlattı. Gülmen'in açlık grevini bitirme şartını da açıkladığı ifadeleri şöyle:

"Açlığımın ya da 239 gündür aç kalışıma vurgu yapmanın ve tutukluluğumun bir önemi yok. Ben işimi istiyorum. Ancak işime iade edildiğimde bu durum sona erecektir. Bu konuda iradem var. Bu irade beni ayakta tutuyor ve güçlü kılıyor. Bunun dışında bir isteğim yok.”

'ODASI HİÇ GÜNEŞ IŞIĞI ALMIYOR'

Örsal ise Gülmen hakkında şunları söyledi:

"Odasındaki ışık 24 saat açık. Dolayısıyla sağlıklı olarak uykusunu alamadığından yakınıyor. Geçici olarak bir şeylerle örterek bu sorunu ortadan kaldırmaya çalışıyor. Tabii hijyen koşulları ne kadar elverişli bu ayrı bir konu. Çünkü, koridor gardiyanların, hastane görevlilerinin, diğer hükümlü ve tutukluların kullanımına açık ortak bir yer. Neredeyse hiç güneş ışığı almayan bir yer. Dolayısıyla katlanan bir elverişsizlik var orada. Sağlık koşulları bugün 239. gündür süren bir açlık grevi ile birlikte değerlendirildiğinde olağan yaşamını sürdüren biri için çok ağır olmasa bile Nuriye için o koşullar riski arttırıyor."

Örsal, ayrıca Gülmen ile görüşme yaptığı koridorda ziyaret esnasında, diğer tutuklu ve hükümlülerin gelip geçmesi nedeniyle, görüşmenin avukat-müvekkil mahremiyetine aykırılık oluşturulduğunu söyledi.

'MÜDAHALEYE HASTA KARAR VERİR'

Gülmen’in temel kaygısının 'zorla müdahale' olduğunu aktaran Örsal, “Kişinin izni olmadan müdahale edilemez. Sonuçları ne olursa olsun buna hasta karar verir. Bu konuda Nuriye’nin temel nesnel nedenleri ne bilmiyoruz ama koşulları nedeniyle bunu öngörecek durumdayız” dedi.