İtalya GP: Ferrari bir kez daha Mercedes'i durduramadı, zafer Hamilton'ın!

İtalya GP: Ferrari bir kez daha Mercedes'i durduramadı, zafer Hamilton'ın!

2018 Formula 1 Şampiyonası'nın 14. yarışı olan İtalya GP'de zafer Mercedes pilotu Lewis Hamilton'ın oldu.

Yarışa pole pozisyonundan başlayan Ferrari pilotu Kimi Raikkonen, uzun süre yerini korumayı başarsa da son bölümde lastiklerinin bitmesiyle Hamilton'a daha fazla dayanamadı.
Raikkonen, startın ardından pit stoplarda da yerini koruyarak galibiyet yolunda büyük bir avantaj sağladı ancak ilerleyen turlarda pite gelmeyen Mercedes pilotu Valtteri Bottas'ın arkasına düşünce plan bir anda bozuldu. Mercedes, stratejik hamle olarak Bottas'ı pist üstünde tutarak Raikkonen'in vakit kaybetmesini ve lastiklerinin erken bitmesini sağlarken, Hamilton'ı pite alarak farkı kapatmasını sağladı.

Bottas pite girmeden önce Raikkonen ile Hamilton arasındaki 5 saniyelik fark tamamen kapandı. Bottas pite girdikten sonra Raikkonen uzun süre dayansa da, lastikleri iyice bittikten sonra Hamilton'a geçilmekten kurtulamadı.

Hamilton, Monza'da bu seneki 6. zaferini kazandı ve turbo motorlar geldiğinden beri Monza'da galibiyeti kaçırmayan Mercedes bir galibiyet daha almış oldu.

Hamilton'a geçildikten sonra iyice yavaşlayan Raikkonen 2. sırada yarışı tamamladı ve 100. podyumunu elde etti.

Raikkonen'e pist üstünde vakit kaybettirerek üstüne düşen görevini başarıyla yapan Bottas, son bölümde Red Bull pilotu Max Verstappen'i kovaladı. Bu ikili arasında yaşanan temas, Bottas'ın ilk virajı kesmesine neden olurken hakemler kaza nedeniyle Verstappen'e 5 sn cezası verdi. Bottas, damalı bayrağı Verstappen'in hemen arkasında 4. sırada geçse de podyumu tamamlayan isim oldu.

5. sıradaki Sebastian Vettel'e geçilme riskine rağmen Bottas'a yol vermeyen Verstappen, cezanın ardından 5. olmuş oldu. 

Yarışa 2. sıradan başlayan Vettel, ilk turda startta yerini korusa da 2. şikanda Hamilton ile temas yaşadı. Bu temas sonucu spin atan ve aracına hasar veren Vettel, 18. sıraya kadar düştü ve ilk turun ardından pite gelerek ön kanadını değiştirdi. O andan sonra iyi bir yükseliş gerçekleştiren Vettel, yarışı 4. sırada noktalamış oldu. Hakemler ilk tur kazasını inceleseler de herhangi bir ceza vermediler.

Orta grup mücadelesinde zafer Haas'tan Romain Grosjean'ın oldu. Grosjean 6. olurken onu Racing Point Force India pilotları Esteban Ocon ve Sergio Perez takip ettiler.

Renault pilotu Carlos Sainz 9. olurken Williams pilotu Lance Stroll, uzun zaman sonra takımına ilk puanını kazandırdı.

İyi bir yarış geçiren Williams'ın diğer pilotu Sergey Sirotkin, 11. sırada yarışı tamamlayarak puan kazanma şansını kıl payı kaçırmış oldu.

Dünkü sıralamalarda ilk seansta elenen Sauber pilotu Charles Leclerc ancak 12. olurken onu McLaren'dan Stoffel Vandoorne ile Renault'dan Nico Hulkenberg takip etti. Yarışı tamamlayan son isimler Toro Rosso'dan Pierre Gasly, Sauber'den Marcus Ericsson ve Haas'tan Kevin Magnussen oldular.

Red Bull pilotu Daniel Ricciardo, arka sıradan başladığı yarışı güç ünitesi sorunuyla erken bırakırken yarışı erken bırakmak zorunda kalan bir diğer isim McLaren pilotu Fernando Alonso oldu.

Toro Rosso'dan Brendon Harthley, startta yanından geçen Sauber pilotu Ericsson'la temas yaşayınca süspansiyonu kırıldı ve yarışa çok erken veda etti. Bu olay sonucunda yarışa güvenlik aracı dahil oldu.

Sezonun 14. yarışının ardından Hamilton pilotlar şampiyonasındaki liderliğini korurken Vettel karşısındaki avantajını 30'a çıkarmış oldu. Takımlar şampiyonasında da Mercedes, Ferrari farkı 25'e yükseldi. Belçika'da ilk yarışına çıkmış olarak kabul edilen Racing Point Force India, kazandığı 10 puanla Sauber'i geçerek 8. sıraya yükseldi ve 7. sıradaki Toro Rosso ile 2 puan fark kaldı. Haas ise Renault ile puanları eşitleyerek 4. sıraya yükseldi.

Sezonun 15. yarışı olan Singapur GP, 16 Eylül'de gerçekleşecek.