Erdoğan’dan Katar açıklaması: İlişkimizi geliştirmeye devam edeceğiz

Erdoğan’dan Katar açıklaması: İlişkimizi geliştirmeye devam edeceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar krizine ilişkin "Katar'a karşı yaptırımları doğru bulmadığımızı peşinen söylemek istiyorum. Karşılıklı diyalogla çözülmelidir. Katar'ın tutumunu takdir ediyoruz" dedi. Cumhurbaşkanı, Ortadoğu'daki gelişmeler konusunda ise "Ne sınırımıza bir terör koridoruna ne de Irak'ta terör yuvalarına izin veririz. Gerekeni yapmaktan asla tereddüt etmeyiz" ifadelerini kulandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AKP Genel Merkezi’nde, Büyükelçiler onuruna verilen iftar programında konuştu. Erdoğan, konuşmasında Katar krizi ile Suriye ve Irak’taki gelişmeler konusunda mesajlar verdi.

Batılı ülkelere mesaj veren Cumhurbaşkanı “Sırf bölgedeki politikalarına hizmet ettikleri için terör örgütlerine karşı bir duruş sergilemek yerine onları ‘milis güç’ gibi tanımlamalarla aklayanlar, hayati bir hata yaptıklarını çok yakında anlayacaklardır” dedi.
Erdoğan şöyle konuştu:

Müslümanlar için Ramazan, yardımlaşma, dayanışma, yoksulların sevindiği rahmet ve bereket ayıdır.
Son bir haftada yaşadığımız acı hadiseler çetin sınamaların en bariz yansımalardır. Afganistan ve İngiltere başta olmak üzere kalleş terör saldırılarında hayatlarını kaybedenlere taziyelerimi sunuyorum. Teröristin kimliğine, mağdurların milliyetine bakmadan tüm terör eylemlerini lanetliyoruz.

Suikaste uğrayan Karlov’u yad ediyorum. Çünkü o da bizim bu sofralarımızın müdavimlerindendi. Karlov’u iyi bir insan ve ülkemizin gerçek bir dostu olarak hatırlayacağız. Bu süreçte 50 bin üzerinde vatandaşını teör eylemlerinde kaybeden bir ülke olarak dostlarımızı çok iyi anlarız. Tüm terör eylemlerini lanetliyoruz.

BEKLEDİKLERİMİZİN ÇOK UZAĞINDAYIZ

PKK ne ise DEAŞ’lılar da aynıdır. Masumların canları ve kanları üzerinden ikbal devşirmeye çalışan bu ihanet çeteleri ortak mücadelemizdir. Gereken tedbirleri almadan asıl sorunu çözemeyiz. Bizde bir söz var; bataklığı kurutmamız lazım. Küresel terör tehdidini bertaraf etmenin yolu işbirliğimizi istihbarat birimlerimiz arasındaki bilgi paylaşımlarını artırmamızı gerekiyor.
Küresel ölçekte işbirliğine vurgu yapıyoruz. Maalesef onca çabamıza rağmen terörizm ile mücadele konusunda beklediklerimizin çok uzağındayız. Böyle bir önemli mesele karşısında ikircikli tavrılar bizi üzüyor. Yüzlerce vatandaşını kaybetmiş dost ülkeler bile iyi terörist kötü terörist ayrımına gidiyor.

HATALARININ FARKINA VARACAKTIR

Sırf bölgedeki politikalarına hizmet ettiği için terör örgütlerine tavır sergilemek yerine onları milis güç olarak benimseyenler hatalarının farkına varacaktır.

Böyle bir stratejik körlük bugün maalesef komşumuz Suriye’de yaşanıyor. DEAŞ terörüne bertaraf etmek için bir başka eli kanlı terör örgütü destekleniyor. Bunun adı kanı kanla temizlemeye çalışmaktır.

“GEREKENİ YAPMAKTAN TEREDDÜT ETMEYİZ”

Kendisinden başka hiç kimseye hayat hakkı tanımayan bir terör örgütü, kesinlikle demokratik güç olamaz. Suriye’de bu terör örgütüne verilen silahların ülkemize tüm dünyaya yönelmesi ihtimaldir. Eğer biz kırk yıldır bu bölgede PKK ile mücadele veriyorsak ve 40 bini aşkın insanımızı kaybetmişsek bunun dertlisi biziz. “Ben senin dostunum” demek işi çözmüyor. Bizde bir laf vardır, ‘Bal demekle ağız tatlanmaz, bal yenirse ağız tatlanı.” Onun için biz lafla peynir gemisini yürütmüyoruz. Bize icraat lazım.
Bizim topraklarımıza yönelik en ufak bir taciz olursa, gereğini yaparız. Milletimizin daha fazla bedel ödemeye tahammülü kalmadı. Ne sınırımıza bir terör koridoruna ne de Irak’ta terör yuvalarına izin veririz. Gerekeni yapmakta asla tereddüt etmeyiz.
Bize bizim topraklarımız yeter. Oralarda gözü olanlara sesleniyoruz; Gelin, Suriye Suriyelilerindir, Irak, Iraklılarınındır, oraların bölünmesine fırsat vermeyelim.

KATAR’IN TUTUMUNU TAKDİR EDİYORUZ

Katar’a karşı yaptırımları doğru bulmadığımızı peşinen söylemek istiyorum. Karşılıklı diyalogla çözülmelidir. Katar’ın tutumunu takdir ediyoruz. Katar’ın soğukkanlı tutumunu takdirle karşılıyoruz. Körfez’de yaşanan bu krizin bir an önce bitmesi için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Katar’ın terör zanlısı olarak tavzif edilmesini çok ağır buluyoruz.
Katar krizinin arkasında oyun oynanıyor fakat bunu şu anda çözebilmiş değiliz. Katar’la ilişkilerimizi geliştirmeye devam edeceğiz.