Netanyahu Brüksel'de: Trump'ın yaptığı gerçekleri dürüstçe masaya koymaktı

Netanyahu Brüksel'de: Trump'ın yaptığı gerçekleri dürüstçe masaya koymaktı

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'de Brüksel ziyraetinde yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ve büyükelçiliği bu kente taşıma kararını savundu.

Netanyahu, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin de Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması gerektiğini söyledi. İkili ilişkiler ve bölgesel konuları AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarıyla görüşmek için Brüksel'e giden Netanyahu, burada Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherin ile  ortak basın toplantısı yaptı.

22 YIL SONRA BİR İLK

22 yıl sonra AB Dışişleri Bakanları ile görüşecek olan ilk İsrail Başbakanı olan Netanyahu açıklamasında Trump'ın Kudüs kararını savundu.

​'BARIŞ GERÇEK ÜZERİNDE TEMELLENİR'

Netanyahu, "Bence Trump'ın yaptığı gerçekleri dürüstçe masaya koymaktı. Barış, gerçek üzerinde temellenir. Barış, gerçekliği tanımaktır ve bence Kudüs'ün İsrail'in başkenti olduğu gerçeği gayet açık" dedi.

'BARIŞA BİR ŞANS VERMELİYİZ'

'Kudüs'ün İsrail'i başkenti olarak tanınmasının barışı teşvik edebileceğini' de söyleyen Netanyahu, "Bu barışın önüne geçmez, barışı olanaklı hale getirir çünkü gerçeği tanımak barışın temelidir. Şimdi ABD yönetimi tarafından yeni bir barış önerisini ortaya atmak için bir çaba var. Bence barışa bir şans vermeliyiz. Bence neyin sunulduğunu görmeliyiz ve bu barışta ilerleyip ilerleyemeyeceğimize bakmalıyız" dedi.

​'ANLAŞMA OLMASA BİLE TÜMÜNÜN YA DA ÇOĞU AVRUPA DEVLETİNİN KUDÜS'Ü İSRAİL'İN BAŞKENTİ OLARAK TANIYACAĞINA İNANIYORUM'

'Filistinlilerin İsrail devletini ve başkenti Kudüs'ü tanıma zamanının geldiğini' de söyleyen Netanyahu "İnanıyorum ki daha bir anlaşma olmasa da gelecekte olacak olan şudur. Tümünün ya da çoğu Avrupa ülkesinin büyükelçiliklerini Kudüs'e taşıyacağına ve Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyacağına ve bizimle güvenlik, barış ve refah için  güçlü şekilde çalışacaklarına inanıyorum" ifadelerini kullandı.

'İSRAİL, RADİKAL İSLAM'IN AVRUPA'YA YAYILMASINI ÖNLEDİ'

'İsrail'in kendi sınırları ve halkını koruyarak radikal İslam'ın Avrupa'ya yayılmasını da önlediğini' belirten Netanyahu, 'İsrail istihbaratının Avrupa'ya da dahil onlarca saldırıyı engellediğini' söyledi.

MOGHERINI: TEK GERÇEKÇİ ÇÖZÜM İKİSİNİN DE BAŞKENTİ KUDÜS OLAN İKİ DEVLET ÜZERİNDE TEMELLENİYOR'

Geçen hafta ABD'nin Kudüs kararının 'mevcut durumu karanlık çağlara geri götürme' ihtimalinin olduğunu söyleyen Mogherini ise açıklamasında AB'nin Kudüs konusundaki 'uluslararası uzlaşıyı' tanımayı sürdürmesi gerektiğini ifade etti.
AB'nin 'iki devletli çözüme bağlı olmayı sürdürdüğünü' ve 'İsrail'in Filistin meselesinde istikrarlı bir çözüm bulmasının kendi çıkarına' olduğunu söyleyen Mogherini, 'AB'nin gelecek ay Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşebileceğini ve barış çabalarını arttırabileceğini' belirtti.

Mogherini "İsrail ve Filistin arasındaki soruna tek gerçekçi çözüm, ikisinin de başkenti Kudüs olan iki devlet üzerinde temelleniyor" dedi. İsrail ile AB'nin 'dost ve ortak' olduğunu söyleyen Mogherini ayrıca Kudüs kararının ardından Avrupa da dahil dünya genelindeki Yahudiler'e yönelik saldırıları kınadı.