Tatil edilen derbi sonrası gözler TFF'de: Fenerbahçe hükmen yenik sayılır mı?

Tatil edilen derbi sonrası gözler TFF'de: Fenerbahçe hükmen yenik sayılır mı?

Fenerbahçe ile Beşiktaş arasında oynanan karşılaşma, hakem Mete Kalkavan tarafından tatil edildi. Tribünden atılan yabancı maddelerin Beşiktaş Teknik Direktörü Şenol Güneş'e isabet etmesinin ardından alınan karar sonrası gözler Türkiye Futbol Federasyonu'na (TFF) çevrildi.

Ziraat Türkiye Kupası yarı final ikinci maçında Fenerbahçe, sahasında Beşiktaş’ı konuk etti. Vodafone Park’ta 2-2 biten maçın rövanşında istenmeyen olaylar yaşandı. İlk yarıda Quaresma’nın köşe vuruşu kullanacağı sırada yabancı madde atması nedeniyle 2 kez kesilen oyun, ikinci yarıda da benzer olaylara sahne oldu. Golsüz berabere giden maçın 57. dakikasında tribünlerden atılan yabancı maddeler, Beşiktaş Teknik Direktörü Şenol Güneş’in başına isabet etti.

Bunun üzerine Beşiktaş takımı, hakem Mete Kalkavan ile birlikte soyunma odasına girdi. Yaklaşık yarım saat içeride bekleyen Mete Kalkavan, daha sonra maçın tatil edilmesine karar verdi. Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) müsabaka talimatının 19. maddesindeki “Güvenlik nedeniyle müsabakaların tamamlanamaması” başlığı, olayların sonucu ile ilgili bilgi veriyor.

‘KALKAVAN ÇELİŞKİLİ DAVRANDI’

FIFA Kokartlı eski hakem ve Sözcü yazarı Selçuk Dereli de yaşananları yorumladı. Sözcü’nün haberine göre, Selçuk Dereli, hakem Mete Kalkavan’ın çelişkili davrandığını söyledi.

Fenerbahçe-Beşiktaş maçının yarıda kalması sonrası Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) Mete Kalkavan’ın raporuna göre karar vereceğini belirten Selçuk Dereli, şunları kaydetti:

“Beşiktaş yedek kulübesindeki oyuncuların Fenerbahçe taraftarları ile tartışmaları tribünleri gerdi. Sonrasında gelişen olaylarda tribünlerden atılan yabancı bir cisim Beşiktaş Teknik Direktörü Şenol Güneş’in kafasına isabet etti. Hakem Mete Kalkavan Şenol Güneş’in başının yaralandığı an maçı tatil etse buna kimsenin itirazı olmazdı. Çünkü futbolcuların ve teknik heyetin güvenliğini  tehdit eden bir durum varsa hakem maçı tatil eder. Ancak hakem iyi niyetle maçı devam ettirme arzusundaydı. Yine oyuncuların tribünlerle girdiği tartışma sonucu sahaya bir kez daha yabancı madde atılması üzerine Beşiktaşlı futbolcular kendiliğinden soyunma odasına girdiler. Oyunculardan sonra hakemin soyunma odasına girmesi tartışma yaratır. Mete Kalkavan’ın raporu çok önemli. Mete Kalkavan ‘Şenol Güneş’in başına isabet eden madde nedeniyle maçı tatil ettim’ şeklinde bir rapor yazarsa TFF, Fenerbahçe aleyhine bir karar verir. Hakemin raporunu bekleyip görmek lazım.”

Hürriyet Gazetesi ve Spor Arena hakem yorumcusu Mustafa Çulcu ise beklediği kararın, sarı lacivertlilerin hükmen yenilgisi olduğunu ifade etti. Çulcu, "Ancak, hakem ve temsilcilerin raporları her şeyi değiştirebilir" dedi.

KARAR ÇARŞAMBA GÜNÜNE…

Öte yandan TFF’nin, maç ile ilgili kararını Çarşamba günü vereceği öğrenildi. Karar sonrası ceza alacak olan takım, bu cezaları Spor Toto Süper Lig maçlarında çekmeyecek. Cezalar sadece Ziraat Türkiye Kupası için geçerli olacak.

TFF NE DİYOR?

Bu kararın ardından TFF’nin maç hakkında vereceği karar da merak konusu oldu. İşte TFF’nin müsabaka talimatının 19. maddesindeki “Güvenlik nedeniyle müsabakaların tamamlanamaması” başlığı:

“b) Seyircilerin, stadyum düzen veya disiplini ya da müsabakanın olağan akışı içinde oynanmasına veya güvenliğinin sağlanmasına ilişkin kuralları bireysel veya toplu bir biçimde ihlal etmeleri sonucunda müsabakanın oynanması veya müsabakaya devam edilmesi olanağının kalmaması, hallerinde müsabakayı tatil ettiğini ilan eder.

(2) Ayrıca, müsabaka hakemi kulüp yöneticilerinin, kendilerine yeşil zemin içinde veya dışında sportmenliğe aykırı harekette, kişilik haklarına saldırıda, hakarette, tehditte bulunmaları, tükürmeleri veya benzeri eylemlerde bulunmaları halinde müsabakayı tatil ettiğini ilan edebilir.

Bu hallerde TFF Yönetim Kurulu, ihlali gerçekleştiren takımlardan birinin veya her ikisinin hükmen yenik sayılmasına karar verebilir. Ayrıca disiplin kurulları eylemlerin ağırlığına göre galibiyet halinde verilen puan kadar puan tenziline karar verebilirler.

(4) Müsabaka eleme usulüne göre düzenlenmişse, TFF Yönetim Kurulu, hükmen mağlubiyet kararıyla beraber takımın o sezon için bu müsabakalardan ihracına karar verir. Bu durumda disiplin kurulu, eylemin ağırlığına göre ilgili takımın ertesi sezon aynı mahiyetteki müsabakalardan ihracına karar verebilir. Play-Off sisteminde oynanan müsabakalarda ertesi sezon aynı mahiyetteki müsabakalardan ihraç kararı verilemez.

(5) TFF Yönetim Kurulu, 1. ve 2. fıkralarda öngörülen tüm durumlarla ilgili olarak karar verirken, müsabakanın hakemlerinin, gözlemcilerinin, temsilcilerinin, Merkez Hakem Kurulu ve Temsilciler Kurulu Üyelerinin, Disiplin Müfettişlerinin ve ilgililerin raporlarını ve her türlü delili göz önünde bulundurur.

(6) TFF Yönetim Kurulu, yaptığı değerlendirmede, müsabakanın tatil kararını uygun görmediği takdirde, müsabakanın başka bir günde yarıda kaldığı andaki şartlarla tamamlanmasına, tekrarlanmasına veya yarıda kaldığı andaki sonucu ile tescil olunmasına karar verebilir.

(7) Bu maddede belirtilen sebeplerle aynı sezonda ikinci kez müsabakanın tamamlanamamasına sebebiyet veren takımlar hakkında yukarıdaki hükümler uygulanır.

(8) Bu maddede belirtilen sebeplerle aynı sezonda üçüncü kez müsabakanın tamamlanamamasına sebebiyet veren takımlar hakkında disiplin kurulunca ayrıca galibiyet halinde verilen puan kadar puan tenziline karar verilir.

(9) Bu maddede belirtilen sebeplerle aynı sezonda dördüncü kez müsabakanın tamamlanamamasına sebebiyet veren takımlara TFF Yönetim Kurulu tarafından o müsabaka ile ilgili olarak hükmen mağlubiyet kararı verilir. Ayrıca söz konusu takım disiplin kurulu kararıyla bulunduğu sezonda müsabakalardan ihraç edilerek, bir alt lige düşürülür ve bu takımla müsabakası olan takımlar müsabaka yapmaksızın hükmen galip sayılırlar. Disiplin Kurulu ayrıca bu durumda olan takımların takip eden sezonda da müsabakalardan ihracına karar verebilir. Alt lig bulunmaması halinde ilgili takımın bir sezon süresince ligden ihracına karar verilir.

(10) Disiplin Kurulu’nun bu madde kapsamında puan tenzili veya ihraç cezası vermiş olması saha olayları nedeniyle Futbol Disiplin Talimatı uyarınca saha kapatma ve seyircisiz oynama cezası başta olmak üzere, diğer cezaların da verilmesine engel teşkil etmez.”