Yıldırım Demirören ve Fikret Orman derbi kararı sonrası ilk kez bir arada

Yıldırım Demirören ve Fikret Orman derbi kararı sonrası ilk kez bir arada

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Yıldırım Demirören ve Beşiktaş Başkanı Fikret Orman, derbi kararı sonrası bugün gerçekleşen Uluslararası Futbol Ekonomi Forumu'nda bir araya geldi.

Ziraat Türkiye Kupası’nda yarıda kalan Fenerbahçe-Beşiktaş derbisi sonrası Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Yıldırım Demirören ile Beşiktaş Başkanı Fikret Orman ilk kez bir araya geldi. İkili yan yana otururken, samimi sohbetleri dikkat çekti.

DEMİRÖREN'İN İHRACI GÜNDEME GELMİŞTİ 

Ziraat Türkiye Kupası Yarı Final rövanşında Kadıköy’de oynanan maçta Beşiktaş Teknik Direktörü Şenol Güneş’in başına yabancı cisim atılmış ve müsabaka tatil edilmişti. Mücadele ile ilgili toplanan TFF Yönetim Kurulu, Fenerbahçe – Beşiktaş derbisinin 57. dakikadan seyircisiz olarak oynanmasına karar vermişti. Beşiktaş Kulübü gerçekleştirdiği olağanüstü toplantı ile mücadeleye çıkmama kararı almış ve Yıldırım Demirören’in kulüpten ihracı gündeme gelmişti.

"FUTBOLUMUZU DAHA DA YUKARILARA TAŞIMAK İSTİYOR"

Forumda konuşma yapan Yıldırım Demirören, son 10 yılda federasyon olarak bütçelerinin 5 katına çıktığını ifade ederken, “Avrupa futbolunun ekonomik büyüklüğü 14 milyar dolar. Türkiye’de ise ekonomik büyüklük 700 milyon avro seviyesinde. Federasyon olarak son 10 yılda bütçemiz, 143 milyon TL’den, 669 milyon TL’ye ulaştı. Bugün uluslararası 15 marka sponsorumuz ve tedarikçimiz. Bugün itibarıyla 150 milyon TL’yi aşan bir sponsor gelirimiz var. Son 10 yılda naklen yayın gelirlerinde çağ atladık. On yıl önce yayın geliri 185 milyon TL iken, bu sezon 2 milyar TL’ye dayandı. Bu büyüme çok şeyi anlatıyor. Türkiye ekonomisi düzelip, dünya çapında söz sahibi oldukça, hem futbol ekonomimiz yükseldi hem de Avrupa’da söz sahibi olduk. Ülkemizin 2023 yılında dünyanın 10. büyük ekonomisi olma hedefi doğrultusunda, futbolumuzu da daha yukarılara taşımak istiyoruz” dedi.

HEDEFİMİZ ANTINORDULARI ÇOĞALTMAK

Son dönemler kulüplerin borçlarının arttığına dikkat çeken Demirören, “Maalesef büyümenin getirdiği borçlanma, özellikle büyük kulüpler için çözüm bekleyen önemli bir sorun haline geldi. Süper Lig’deki 18 kulübün toplam borcu, 7 milyar TL’ye, 4 büyüklerin toplam borcu ise 6 milyar TL’ye ulaştı. Gelirler 3,3 milyar lira seviyesindeyken, giderler 4,5 milyar lira. Yani her yıl 1,2 milyar lira zarar ediliyor. Yabancı oyunculara sözleşmelerle taahhüt edilen rakam ise 924 milyon avro. Avrupa kupaların katılan takımları önce UEFA denetliyor. Şu anda UEFA’da taslak çalışması biten ve yönetimden geçmek üzere olan yeni bir düzenleme mevcut. Burada net borç ve gelir oranlı bir sınırlama olacak. Biz de uyarlayarak uygulamaya yönelik önümüzdeki süreçte çalışmalar yapacağız. Türk futbolunun bu sorundan kurtulması için çözümler üretmeliyiz. Çıkacak yeni yasalarla, borç yapılandırmalarıyla mevcut mali sorunların çözüleceğine inanıyorum. Özellikle faiz sarmalından kurtulmak çok rahatlatıcı olacaktır. Çözüm; yıldızları tüketmek değil, yeni yıldızlar üretmektedir. Altınorduları çoğaltmak, Cengiz Ünderleri yetiştirmektir hedef. Birlik ve beraberliğimizi sağlarsak, başaramayacağımız hiçbir şey yok. İnanıyorum ki bu kenetlenme ile 2020 Şampiyonlar Ligi finalini, 2024 Avrupa Şampiyonası’nı ülkemize getireceğiz” şeklinde konuştu.