İhbar sürem yıllık iznimden düşülür mü?

İyi günler Hüseyin Bey

Ben 2012 Aralıktan beri özel şirkette çalışıyorum. Şubat ayında farklı bir göreve geçtim. Mayıs ayında deneme sürem bitti. Şimdi işten memnun değilim ve istifa etmek istiyorum. İhbar sürem bu durumda kaç gün ve yıllık izinden düşülür mü?  Kıdem tazminatı şartlarım uyuyor. Onu da talep edebilir miyim? Çok teşekkürler.

Merhaba Sayın okuyucumuz

Bir çalışanın işyerindeki kıdemine göre belirlenen ihbar öneli (bildirim) süreleri;

 6 aya kadar 2 hafta,

6 aydan 1,5 yıla kadar kıdemi olanlar için 4 hafta

1,5 yıldan 3 yıla kadar kıdemi olanlar için 6 hafta

3 yıldan fazla kıdemi olanlar için ise 8 haftadır.

Sizin işyerinizdeki kıdeminiz Aralık ayında 3 yıl olacak. Şu anda 6 haftalık bildirim süreniz var. Bu sürenin yıllık ücretli izin hakkınızdan düşülmesi yasal bakımdan mümkün değildir. Yıllık izin ve ihbar süresi farklı kavramlardır. Ancak işverenle aranızda anlaşırsanız işveren bu teklifinizi kabul ederse sorun olmaz. Diğer taraftan istifa durumunda kıdem hakkınız olmaz. “Kıdem tazminatı şartlarım uyuyor” derken neyi kast ettiğinizi anlayamadım. 15 yıl ve 3600 gün şartını mı yerine getirdiniz. Böyle ise kıdeminizi alıp ayrılmanız mümkündür.

İyi günler

Engelli raporu alabilir miyim?

Hüseyin İrfan Hocam merhaba

Ayaklarım boyu arasında 3 cm fark var biri daha kısa aynı zamanda boy kısalığından askerden muaf raporu aldım. Bu durumda hastaneye başvuru yapsam % 40 engelli raporu alabilirmiyim prosedür nedir yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler.

Merhaba Sayın okuyucumuz

Öncelikle askerlikten muaf olmakla engelli raporu arasında direk bir bağ yoktur. Sizin engelli raporu alabilmeniz için Devlet hastanelerinden bir heyet raporu almanız ve bu raporun SGK sağlık kurulunca incelenerek engel oranı ile ilgili kararının kurulca verilmesi gerekiyor. Bu nedenle raporunuzu alıp kurula başvurmalısınız.

İyi günler

Belge ücretini işten ayrılırken ödemek zorunda mıyım?

 İyi günler Hüseyin Bey

3 senedir özel bir şirkette çalışmaktayım bu ay askere gideceğim için işten ayrılacağım. Bundan yaklaşık 9-10 ay önce işyeri mecburi şart koştuğu için bir forklift ehliyeti aldım. Belgenin ücretini işyerim ödedi. Akabinde şirket 3 yıl çalışma gerektiren bir sözleşme imzalattı. Erken çıkış veya ayrılmam durumunda bu belgenin ücretini şirkete ödemek zorunda olduğum ibareleri yer almaktadır. Bir de acil fesih durumunda ödeme yükümlülüğü bulunmamaktadır diye de ibare var. Şimdi ben askere gitmek için işten ayrıldığımda bu ani durum fesih olayından yani kıdem tazminatımı alıp hiç bir ödeme yapmaksızın işten ayrılabilir miyim? Cevabınız için çok teşekkürler.

Merhaba Sayın okuyucumuz

Askerlik hizmeti bilindiği gibi ülkemizde zorunlu bir görevdir. Askere giden bir işçi bu durumu askerlik şubesinden aldığı sevk belgesi ile kanıtlamak suretiyle işyerinden derhal ayrılabilir. Hatta kıdem tazminatını da alır. İşyerinizin size imzalatmış olduğu belgenin askerlik gibi zorunlu bir görev karşısında geçerliliği yoktur. Yani almış olduğunuz operatör belgesinin ücretinizden yada kıdem tazminatınızdan kesilmesi gibi bir durum söz konusu olmamalıdır.

İyi günler


Önceki ve Sonraki Yazılar