Suriye meselesinde Çin'in duruşu

Doğal olarak son günlerde Çin basınında Türkiye'nin son durumuyla ilgili haber-yorumlar görülmeye başlandı. İçerikler de doğal olarak Türkiye'nin içindeki sorunun ana kaynağının Suriye meselesi olduğu yönünde.

Çin bölgeyle ilgileniyor çünkü doğrudan çıkarı var. Zaten Çin'in bölgeye daha uzun süre sessiz kalması düşünülemezdi. Ortadoğu'da petrol var ve Çin bundan sonra o petrolün en büyük alıcısıdır. Yani Siyonizm, ya Çin ile bu petrolü paylaşacak ya da Çin ile savaşacak. Çin'in bugün geldiği ekonomik noktadan geri dönmesi imkansız. Durmaksızın büyüyor ve petrole ihtiyacı var. Bunun doğal süreci de bölgede Çin'in de Rusya'ya arka çıkması ve Ortadoğu'da kendi çıkarlarını gözetmesidir.

Çin verdiği destekle Rusya ile dolayısıyla İran ile ve elbette Esad rejimiyle birlikte olduğunu söylemiştir. Bu aslında şu demek: Çin ve Rusya bölgedeki AB/D çıkarlarıyla yani Siyonist çıkarlarla karşı karşıyadır.

Çin ve Rusya artık birlikte çok büyük bir güçtür. Karşılarındaki güçse Siyonizmdir ve iki büyük gücün savaşı başlamıştır.

Bundan sonra dünya siyaset sahnesinde Çin ile Rusya çok daha fazla birlikte hareket edeceklerdir. Henüz daha dün iki ülkenin stratejik ortaklık ilişkisinin derinleştiğiyle ilgili yeni bir haber vardı. Suriye'de IŞİD'e karşı savaşmadıklarını Siyonizmle savaştıklarını biliyorlar ve bu “şimdilik” düşük yoğunukta devam ediyor. Çok büyük olasılıkla Rusya'nın önderliğindeki bu komuta kademesi Suriye meselesini çözecek. Sonucunda Çin mecburen bölgede daha fazla yer alacak. Şu ana değin Çin bölgeye 170 milyon liranın üzerinde insanî yardım yaptı. Bir iki gün önce Suriye'nin temsicileri Pekin'deydiler.

O halde yakın gelecekte Çin-Türkiye ilişkileri açısından durum ne olacak?
Çin çok net olarak laik bir Türkiye görmek istiyor. Çin basınında çıkan tüm haberlerde kısaca Türkiye için “kendi etti, kendi buldu” içerikte haberler var. Yani Türkiye'nin beslediğin karga şimdi gözünü oyuyor deniliyor. Yazılanlar, Türkiye'nin radikal islama verdiği destekten ötürü bu duruma geldiğini söylüyor.

Rus turistleri kaybeden Türkiye, onun yerini dolduracağını düşündüğü Çin turiste paldır küldür Türkiye vizesini bilgisayar başında 15 dakikada alacak duruma getirdi. İlginçtir son birkaç yıldır her ülkenin Çinli turistlere yönelik vize kolaylığı yapması Çin basınında mutlaka haber olurken, Türkiye'nin bu adımı pek hoş karşılanmamış olacak ki hiç haber yapılmadı. Haliyle Uygur kandaşlarımız da rahatlıkla vize alıp Türkiye'ye gelebilecek duruma geldiler. Bu da elbette Çin'in hiç hoşuna gitmedi.

Durum ne oldu biliyor musunuz? Uygurlar paralarını ödüyorlar: Biletler alınıyor, seyahat planları yapılıyor, oteller ayarlanıyor, internet üzerinden vize de alınıyor ancak Çin hükümeti haklı olarak pasaportta zorluk çıkarıyor ve herşey yüzüstü kalıyor. Yani Uygur Çinlisinin hayalindeki Türkiye seyahati kursağında kalıyor. Çünkü kontrolsüz bir vize uygulaması olunca kimin nereye gittiği belli değil. Zaten Sincan bölgesi Çin için yeteri kadar sorunlu bir yer. Bir de bunun üzerine 15 dakikada alınan bir vizeyle Türkiye'ye giden oradan da sınırdan elini kolunu sallayarak Siyonist örgütlenme IŞİD'e katılan bir Uygur, elbette Çin için çok büyük baş ağrısı. Bu durumda, olan hakikaten Türkiye'ye turist olarak gidecek Uygur'a oluyor ve bu haktan yararlanamıyor.

Çin Komünist Partisi'nin çıkardığı Global Times gazetesinde Ankara'daki patlamalarla ilgili çıkan bir haber-yorumun son paragrafı şöyleydi: “Bazı Batılı ülkeler büyüyen terörizme hoşgörülüydüler ve cesaret verdiler. Türkiye, Çin ve Rusya'nın da içinde olduğu bölgesel işbirliği için çok daha fazla güç harcaması gerektiğinin farkına varmalı. Ankara sadece Batıya güvenmek yerine, kendi kafa yapısını değiştirmeli.”

Önceki ve Sonraki Yazılar