Osman Koray Kapan

Osman Koray Kapan

Tarihin en iyi futbolcusu

Sosyal medyada görmüşsünüzdür; Michael Jordan ya da Federer gibi efsane sporcularla ilgili paylaşım yapanlar, ileti sonuna bir de keçi ikonu koyuyorlar. İngilizce tüm zamanların en iyisi anlamına gelen “Greatest of All Time” nitelemesinin baş harflerinden oluşan GOAT kısaltması 'keçi' anlamına geldiğinden bu tatlı ironi yapılmakta.

O, 24 Haziran 1987’de Arjantin Rosario’da doğdu. Üç yaşında bile onu en mutlu edecek hediyenin “top” olduğu açıktı ve öyle yapıldı. Beş yaşındayken ağabeylerinin yerel bir takımdaki antrenmanına gitti. Maçta adam eksildi, teknik direktör Salvador Amca ilk önce bu küçük bebeyi almadı ama sonra yine adam eksilince mecbur kaldı ve annesinden rica etti. Annesi izin vermedi, “el kadar çocuğum” dedi. Babanne de oradaydı ve “bırak çocuğu oynasın” dedi.

2008’de ölen Salvador Amcamız anlatsın devamını: “Top ona ilk kez geldiğinde bir göz attı ve topun geçip gitmesine izin verdi. Hareket bile etmedi. Ama ikinci seferde top, sol ayağına geldi, topu kontrol etti ve koşmaya başladı. Herkesi birer birer çalımladı. Ona şut atması için bağırıyordum. O günden sonra her zaman takımımda yer aldı. Daha sonra genç takımlarda her maç altı yedi gol atmaya başladı. Kalecinin degaj atmasını beklemeden onun yanına gidip topu alır ve tüm sahayı topla geçmeye başlardı. Doğaüstü bir yetenekti.”

9 yaşında iken Newell’s Old Boys takımına geçti. Burada geçireceği 4 yılda tek bir maçta yenilgi aldılar, 87 Makinesi olarak efsane oldular. Ama bu sürecin tam da ortasında büyüme hormonu bozukluğu tespit edildi kendisinde. Sosyal güvence tedavinin tümünü desteklemiyor, maddi kriz içindeki Newell’s takımı iyi niyet dışında bir şey vermiyordu. River Plate onu kendinden üç yaş büyükler karşısında beğendi ama babasının iş ve ev talebini çok buldu. Futbol alemindeki salak oranı, normalin bir buçuk katı; bunu hep söylerim...
Oğlundaki yeteneği bilen ve her şeyden önce tedavi olsun isteyen babası, aracılar sayesinde oğlunun bir portakalı 113 defa, bir tenis topunu 120 defa sektirdiği bir videoyu Barcelona’ya yolladı. Deneme maçına çıktı ve seçildi ama Barcelona üç yıl boyunca tedaviyi üstlenmekten başka bir şey yapmadı desek yeridir... Babasına 4 bin euro maaş bağlamaları, oğulun dünyaca tanınacak hale gelmesinden sekiz ay kadar önceydi.

Messi artık 32 yaşında. 687 maçta 603 gol ve 242 asisti var. Onun on tane maçını izlemeden, gol ve asist dışında bir yığın maçta ne gibi güzellikler sergilediğini bilmeden konuşanlar var, eski veya yeni bir başka futbolcu ile kıyas yapan cahiller var. Evet iddialı söylüyorum; cahiller var! Veri girişi olmadan önerme üretmeyin, desteksiz atmayın..! Messi için yapılması gereken 100 bölümlük bir belgesel hazırlamak. Hiç gol ya da asist içermesin; onunla ilgili konuşanlara izletelim...

Not: Messi’ye “balon” yazan Türk de çıktı, gördüm ondan gaza geldim..! Messi the GOAT.

Önceki ve Sonraki Yazılar