Tarım şirketleri neyi yeşile boyuyor?

Sıcak ve nemli bir hava, yıllarca önce Bangkok’ta Kongre Merkezinde kısaca IUCN denilen Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği’nin kongresinde idim. Alt kat stantlar halinde şirketler ve kuruluşlara ayrılmıştı. Dikkatimi çeken dünyayı mahveden petrol şirketleri ve madencilik şirketlerinin de çok geniş stantlar açtıkları idi. Birisine yöneldim. Şirket dünyayı nasıl kurtardığına dair bazı örnekler gösteriyordu. Örneğin bir araştırmacı kuzey Tayland’ın bir köyünde yok olmakta olan bir maymun türünü tarımı da yok etmeden korumak için çiftçilerle bir proje yapmıştı. Proje kendi içinde gayet başarılı idi. Ancak şirketin bütün dünyada yürüttüğü tahribat yanında bu iyileşmenin hiçbir anlamı yoktu.

Gıda ve tarım kimyasalları üreten şirketler kamuoyu desteklerini yitirmemek için büyük bir çaba gösteriyorlar. Bu etkinliklere yeşile boyama (green wash) denmekte. Friends of Earth adlı kuruluşun “Spinning Food” (“Gıdada Akılları Çelme” diye çevirebiliriz) adlı yayınında bu etkinlikler enine boyuna incelenmiş. (foe.org)

Şirketler bunun için paravan gruplar kuruyorlar. Örneğin orijinal adı US Farmers and Ranchers Alliance olan ABD çiftçiler ve Hayvan Yetiştiricileri Birliği bunlardan sadece biri. Aslında bu kuruluşun arkasında Monsanto, Dow Chemical ve DuPont var. 2010’da kurulan bu paravan örgüt 2009-2013 yılları arasında 28 milyon dolar harcamış. Amacı GDO’ları, tarım ilaçlarını ve antibiyotiklerin hayvanlarda düzenli kullanımını desteklemek. Bunun gibi düzinelerce kuruluş var. Yıllar önce halkla ilişkiler uzmanları sigaranın zararsız olduğuna dair mesajlar vererek akılları çelme konusunda epeyce bir beceri ve bilgi kazandılar. Kullanılan taktikler de çok çeşitli. Bunlardan biri de üçüncü parti kuruluşları kullanmak. Örneğin Genetic Literacy Project adı verilen kuruluşun web sayfasının 2015 yılı mayıs ayında 360 bin ziyaretçisi oldu. Kuruluş GDO ve tarım ilaçlarını savunuyor ve organik tarıma saldırıyor. Proje George Mason Üniversitesinde bulunuyor ve Heartland Institute gibi serbest pazarı destekleyen think tanklarca destekleniyor. Onların arkasında gene şirketler var.

Bu akılları çelme eylemleri sayesinde tarım ilaçlarını, GDO ürünleri kısaca endüstriyel tarımı ve katkılı gıda ürünlerini destekleyen birçok yayını, haberi ve makaleyi internette veya dergilerde, gazetelerde bulmak mümkün olabiliyor. İlk yapılması gereken sorgulayıcı olmak. Bu yalanlara inanma eğiliminde olanlar içinse durum hayli problemli.  

Gıda ve tarım ile ilgili sorgulayıcı bilgiler edinmek için bazı kuruluşlar bulunuyor. Birkaçını verelim.

U.S. Right to Know: www.usrtk.org

Grain: www.grain.org

Önceki ve Sonraki Yazılar