Tarım zehirlerinden kaçınmanın 6 yolu

  Tarım zehirlerinden nasıl kaçınacağız? Konuyu Susan Freinkel adındaki Amerikalı bir uzmanın hazırladığı bir broşürden yararlanarak tartışalım. Öneriler şöyle:     * Sebze veya meyveyi akan su altında ovuşturarak veya fırçalayarak en az 20 saniye yıkayın. Durgun suda bekletmenin daha az etkili olduğu bulunmuştur. Sabun veya ticari bazı temizleyici ürünleri kullanmayın. Sabunun yüzeydeki zehiri daha aşağıya taşıdığı bilinmektedir. Patates vb. sebzeleri veya meyveleri soyun. Zehirlerin bir kısmından (hepsinden değil) kurtulursunuz.         * Ürünü kâğıt veya havlu benzeri bir şeyle kurulayın. Bu işlem de zehirlerin bir kısmından kurtulmanıza yardımcı olur.      n Marul benzeri ürünlerin dış yapraklarının bir kısmını atın. Biraz kayıp olacak ama katlanın. Hatta et gibi ürünlerin fazla yağlarını ve dış zarını kesip atın. Bu işlem de zehirlerin bir kısmından kurtulmanıza yardımcı olur. Etlerdeki yağlar tarım zehirlerini depolamaktadır.    * Ekolojik olduğunu bilmediğiniz takdirde tek bir meyve veya sebzeye yoğunlaşmayın. Ne kadar farklı şeyler tüketirseniz o kadar iyi.   * Bazı ürünlerde tarım zehirleri daha yoğun kullanılmaktadır. Meyveler, yapraklı sebzeler ve çilekler kirli düzine denilen listedeki çok tehlikeli tarım zehirlerini daha çok içermektedir. Elmalar en yüksek düzeyde zehir içermektedir. (sanırım Türkiye’de de benzer bir durum söz konusu. Çoğu yerde elmalara 15-25 kere zehir atıldığını görüyoruz.)   * Yukarıda saydıklarımız, eğer ekolojik ürünlere ulaşamıyorsanız yapabileceğiniz bazı şeyler hakkında. Unutmayalım ki yukarıdakileri mükemmel yapsanız da zehirlerden tamamen kurtulamıyorsunuz. Kanser veya başka hastalıklara yakalanma riskini sadece biraz azaltıyorsunuz. Tamamen kaldırmıyorsunuz. Bülent Şık ve arkadaşlarının Antalya’da yaptıkları araştırmada portakalda bile yüksek düzeyde zehir bulunmuştu. İnceledikleri örneklerin hepsinde zehir vardı. İncelenen örneklerin %25’inde ise zehir oranı Tarım Bakanlığının bile resmi olarak kabul edemeyeceği düzeyin üstünde idi. En iyisi organik ürün tüketmektir. Bahçeniz varsa kendiniz ekolojik olarak yetiştirin. Topluluk destekli tarım gruplarına üye olun. Ekolojik köylü pazarlarından veya organik pazarlardan alışveriş yapın. Bazıları organik pazarlara güvenmiyor ama pazarlarda veya marketlerdekilerin zehirli olma olasılığı yaklaşık yüzde yüz. Organik pazarlarda ise bu olasılık çok daha az.    ABD’de 23 çocuk üzerinde bir araştırma yapılmış. Bunlar önceleri konvansiyonel (tarım ilacı vb. kullanılarak üretilen) ürünleri tüketmekte iken bir süre ekolojik ürün tüketmişler. Daha sonra tekrar konvansiyonel ürünlere geçmişler. Ekolojik ürün tükettikleri dönemde idrarlarındaki organofosfatlı zehirler hızla düşmüş. Konvansiyonel ürüne geçtiklerinde tekrar yükselmiş.   Tarım Bakanlığından ve belediyelerden zehirlerin kullanımını azaltmak hatta sıfırlamak için etkin önlemler almasını isteyelim. Örneğin önce büyükşehir belediyeleri hallerde tarım ilacı analiz laboratuvarları kurmalı. Bu hal kanununda da öngörülüyor. Tarım Bakanlığı tüketilmemesi gereken ürünleri üretenleri kontrol etmeli, ceza yazmalı. Çiftçiler ise zehirleri kullanmadan kendileri tarafından yapılabilecek ilaçları öğrenmeli. Çiftçiler zehirlerden en çok etkilenen grup.    Broşürün tam metni için: http://www.thenation.com/article/6-ways-avoid-eating-pesticide-residue/

Önceki ve Sonraki Yazılar