CHP'li Ağbaba: 'Türk işçiler çölün ortasında'

CHP'li Ağbaba: 'Türk işçiler çölün ortasında'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, TBMM'ye sunduğu soru önergesinde, Cezayir’deki Türk işçilerin 28 Kasım’da başlatmış olduğu grevle ilgili olarak Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a soru yöneltti.

CHP'li Veli Ağbaba Meclis'te sunduğu soru önergesinde Cezayir'deki Türk işçilerin başlattığı grev hakkında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı'na sorularını yöneltti.

Ağbaba Cezayir'deki 150'ye yakın Türk işçisinin  yapılan hastane projesinde maaşlarının ödenmediğini vurguladı. 

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Ağbaba "Orada çalışan 150’ye yakın işçimiz var. Bu işçiler 15 aydır maaşlarını alamıyor.  Hem Cezayir hem Türkiye makamlarıyla yapılan görüşmeler hem de şirketle gerçekleştirilen müzakereler sonuçsuz kalmış durumda. İşçiler deyim yerindeyse çölün ortasında yanlızlığa terk edildiler. Hükümet yetkilileri kılını kıpırdatmıyor. Türk işçiler yaptığı grevden dolayı tehdit ediliyorlar, aba altından sopa gösteriyorlar. Bu ayıp iktidarın ayıbıdır, dünyanın neresinde olursa olsun işçilerimizin hakkının gasp edilmesine izin vermemeliyiz" ifadelerini kullandı.

Ağbaba Aile Bakanı'na ise şu soruları yöneltti:

1) Ouargla ve Bechar askeri hastanelerinin yapım işini üstlenen Kayı İnşaat’la ilgili Bakanlığın tarafından gerçekleştirilen bir soruşturma süreci var mıdır?

2) Bakanlığınız işçilerin haklarını alabilmeleri adına herhangi bir girişimde bulunmuş mudur?

3) Bakanlığınız bundan sonraki süreçte işçilerin hak kaybını engellemek adına herhangi bir girişimde bulunacak mıdır? 

4) Cezayir’deki Türk işçilere, grevi bitirmeleri konusunda baskı yapıldığı iddiası doğru mudur?

5) Türk işçilerin can güvenliğinden endişe etmeleri hususunda Bakanlığınız hangi adımları atmayı planlamaktadır?

6) Cezayir makamlarınca işçilere uygulandığı iddia edilen mobbing konusunda Bakanlığınızın Cezayir makamlarıyla gerçekleştirdiği bir görüşme var mıdır?

7) Söz konusu şirket yetkililerinin hiçbir şekilde işçilerle irtibata geçm emesini, kendilerini hukukun ve işçi haklarının üstünde görmesini Bakanlığınız nasıl karşılamaktadır?

8)Yurtdışında çalışan Türk işçilerin haklarının korunması ve geliştirilmesi için Bakanlığınızın gerçekleştirdiği çalışmalar nelerdir?

9) Cezayir’deki işçilerin sesini kısma çabasının altında yatan sebep nedir?”