‘KHK’li dediler, bankada hesap açmadılar!’

‘KHK’li dediler, bankada hesap açmadılar!’

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu KHK ile işten atılanlara bankaların hesap açmadığı ve sigorta yapılmadıkları iddiasını TBMM gündemine taşıdı.

KHK ile işten atılanlara bir darbe de finans sektöründen geliyor. Bankalar KHK ile işten atılanlara maaş hesabı açmıyor ve kredi vermiyor. KHK ile işten atılan pek çok kişiden bu konuyla ilgili başvuru aldığını söyleyen HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu şirketlere ‘Bu yanlıştan dönün’ çağrısında bulundu.

HDP Milletvekili Gergerlioğlu bu tür olayların daha önce de yaşandığını, ancak kamuoyuna yeni yansımaya başladığını söyledi. Bunun nedenini ise şöyle açıkladı: “KHKlıya hesap açtırmayan bankalar, kredi kartı vermeyen bankalar, kredi başvurusunu iptal eden bankalar, eşi KHKlı diye kredi vermek istemeyen bankalar. Bu bankalardan bazıları da şöyle: TEB, Garanti Bankası, Vakıf Bank. Bu örnekleri artık daha sık duymaya başladık. Bunlar eskiden de yaşanıyordu. Asıl burada sorgulanması gereken şey kaynak. Bir genelge de gittiği söyleniyor. Şirketler de çok temkinli davranıyor. Sonra bu olaylar duyulduğunda da paçaları tutuşuyor, ne yapacaklarını bilemiyorlar. Bu şirketler yarın hukuken çok zor duruma girecekler. Bu Nazi uygulamalarını derhal terk etmeliler. Hukuk dışı işler yapmamalılar.”

Gergerlioğlu özel sigorta şirketleri ve özel bankaların KHK ile işten atılanlara yönelik bu uygulamalarını TBMM gündemine de taşıdı ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi. Gergerlioğlu şu soruların yanıtlanmasını istedi:

* TEB Bankasının KHK ile ihraç edilmiş yurttaşlara kredileri onaylandığı halde, onaylanan krediyi vermedikleri iddiaları doğru mudur? TEB Bankasının onaylanan krediyi vermeme nedeni nedir?

* KHK ile ihraç edilen bir kişinin sigorta şirketinden hakkını alamamasıyla ilgili hukuki gerekçe nedir?

* Doğa Sigorta Şirketinin KHK ile ihraç olan yurttaşlara sigorta ve kasko yapmadığı iddiası doğru mudur? Eğer bu iddialar doğruysa, Doğa Sigorta Şirketi hakkında açılmış bir soruşturma var mıdır? Varsa hangi aşamadadır?

* Garanti Bankasının KHK ile ihraç edilmiş yurttaşlara hesap açmadığı iddiaları doğru mudur? Eğer bu iddialar doğruysa, Garanti Bankasının hesap açmama nedeni nedir?

* Tarafınıza yapılmış, bu konu ile ilgili şikayet var mıdır? Varsa kaç adet şikayet vardır? Eğer şikayetler varsa bu konu hakkında yapılmış çalışmalar nelerdir?

* Bankaların kişiye göre hesap açma ya da açmama yetkisi var mıdır? Varsa kişinin KHK ile ihraç edilmiş olması kişiye hesap açılmaması için yeterli bir neden midir?

YURT HABER