Çavuşoğlu: ByLock kullanana ödül verene milletin parasını vermem!

Çavuşoğlu: ByLock kullanana ödül verene milletin parasını vermem!

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye’nin, Avrupa Konseyi bütçesine en fazla katkı sağlayan ülkeler (grand payeur) arasından çıkmasına AKPM’nin Türkiye’yi yeniden ‘denetim sürecine’ almasının neden olmadığını söyledi. Çavuşoğlu, “En son FETÖ’den yargılanan eski YARSAV Başkanına ödül vermeleri ve 60 bin euro para vermeleri bardağı taşırmıştır” dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki Dışişleri Bakanlığı'nın bütçe görüşmelerinde, Türkiye'nin Avrupa Konseyi'nde 'grand payeur' statüsünden çekilme kararı da tartışıldı. CHP'li Öztürk Yılmaz, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na "Türkiye, Avrupa Konseyi'nin ‘grand payeur' statüsünden normal statüsüne tekrar gerilemiş oldu. Özellikle sizi rahatsız eden ana etken neydi bu konuda?" diye sordu.

'TÜRKİYE'NİN İTİBARI SIFIRLARDA, YERLERDE DEĞİL'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise eleştiri ve soruları yanıtlarken Türkiye'nin itibarının sıfırlandığı iddialarına karşı çıktı. "Türkiye'nin itibarı falan öyle sıfırlarda, yerlerde değil. Almanya gibi bir ülkeyi UNESCO gibi bir yerde seçimde geriye bırakıyoruz ve biz seçiliyoruz diğer 3 ülkeyle beraber" diyen Çavuşoğlu, bunların güzel şeyler olduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, 'grand payeur' statüsü ile ilgili soruları ise Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'nin Yargıçlar ve Savcılar Birliği'nin FETÖ/PDY'den tutuklu eski Başkanı Murat Arslan'a Vaclav Havel İnsan Hakları Ödülü vermesini hatırlatarak yanıtladı. Çavuşoğlu, şöyle konuştu: "Birçok arkadaşımız sordu: Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi, daha doğrusu Avrupa Konseyine ‘grand pair'dik niye vazgeçtik? Biz bizi denetime aldıkları için vazgeçmedik. Ve ben Dışişleri Bakanı olduğum zaman biz ‘grand pair' olduk yani en çok katkı sağlayan 6. ülke olduk ve bu konuda da etkim var. Cumhurbaşkanımıza arz ettik, Başbakanımıza art ettik, konuştuk ve olduk. Böyle bir zorunluluğumuz yok. ‘Grand pair' yani en fazla katkı sağlayan ülke olmakla milletvekili sayısının 18 olması arasında hiçbir bağlantı yoktur. Bu tamamen nüfusla ilgili bir şeydir. Yani milletvekili sayısı bir ülkenin orada, temsilci sayısı nüfusuyla orantılıdır, verdiği parayla orantılı değildir. Her ülkenin de ödemesi gereken asgari bir ücret var, bizimki de yaklaşık 12 bin küsur avro, 13 bin. Biz ‘grand pair' olduk.
Fakat en son FETÖ'den yargılanan eski YARSAV Başkanına ödül vermeleri ve 60 bin euro para vermeleri bardağı taşırmıştır. Benim paramla bir terör örgütüne üyelikten ya da terör örgütüne destekten, neyse suçlaması, yargılanan bir kişiye, uyarılarımıza rağmen Avrupa Konseyi ödül veriyorsa… Ki bu Avrupa Konseyinin temel değerlerine aykırıdır ve dolayısıyla genel kurulda da bu şahsın mektubu okunuyorsa ben oraya zorunlu olmadığım bir parayı vermek zorunda değilim. Ben asgari ücret şeyimi, yine, ödemem gereken ödeneğimi, yaklaşık 13 milyon avroyu ödemeye devam ediyorum."

'BU ŞAHIS BYLOCK KULLANIYORMUŞ'

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun bu açıklamaları üzerine muhalefetten itirazlar yükseldi. Bu tartışma ise Komisyon tutanaklarına şöyle yansıdı:

Ertuğrul Kürkçü (HDP): Beraat ederse ne olacak Sayın Bakan?

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Beraat ederse… Onu bilmem ben ama inadına böyle yargılanan bir kişiye vermeleri ve…

Bedia Özgökçe (HDP): 'Masumiyet karinesi' diye bir şey var Sayın Bakan.

Çavuşoğlu: Ben suçlu demiyorum. Suçlu çıkarsa peki? Ya tersi?

Kürkçü (HDP): Bütün demokrat yargıçlar kefil oluyorlar başkanlarına.

Çavuşoğlu: Yok canım. Yani burada suçlayan ben değilim, yargılama sürecini yapan da ben değilim. Ama üç aday içinde bunun tercih edilmesi kabul edilemez biz im için. Sizin için kabul edilebilir, benim için kabul edilemez. Ben de yazımı yazdım ve bundan sonra en çok katkı sağlayan ülke olmak istemediğimizi Genel Sekretere de bildirdik.

Kürkçü: Biz kendimizi hakarete uğramış kabul etmiyoruz.
Çavuşoğlu: Bak, arkadaşlar bilgi veriyor, bu şahıs byLock kullanıyormuş. byLock'u kim kullanıyor? FETÖ üyesi kişilerce kullanılıyor.

Musa Çam (CHP): Birçok parti yöneticiniz de kullanıyor. Biz burada o adamı savunmuyoruz.

Mehmet Şükrü Erdinç (AK Parti): Böyle bir şey yok ya, böyle bir usul yok.

'BEN BYLOCK KULLANANA ÖDÜL VERENE MİLLETİN PARASINI VERMEM'

Çavuşoğlu: Neyse, arkadaşlar, yani siz bunu savunun, savunmayın, biz kararımızı verdik. Bu, Hükûmetin aldığı bir karardı ve tekrar bundan vazgeçmek de bizim kararımızdır, bunun