Bornova’da hayat kurtaran bilgiler...

Bornova’da hayat kurtaran bilgiler...

Bornova Belediyesi ve Ege Üniversitesi işbirliği ile diyabet anlatıldı Bornova’da hayat kurtaran bilgiler Bornova Belediyesi’nin Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi ile birlikte 14 Kasım Dünya Diyabet Günü’nde düzenlendiği “Kim Diyabeti Öğrenmek İster” konulu panel, yoğun ilgi gördü.

Uğur Mumcu Kültür Merkezi’ndeki etkinlikte Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden endokrinoloji uzmanları Prof. Dr. Şevki Çetinkalp, Dr. Ilgın Yıldırım Şimşir, diyabet beslenme uzmanı Selda Seçkiner ve diyabet eğitim hemşireleri Nuran Horuzoğlu, Yıldız Özbey ile Vildan Derviş diyabet ve tedavisi ile ilgili bilgi verdi. 

Panel, skeç, dans gösterileri ve bilgi yarışması ile renklendi. Etkinliğe, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila da katıldı. Bornova Belediyesi, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü’nde Ege Üniversitesi ile ortaklaşa “Kim Diyabeti Öğrenmek İster” başlıklı panel düzenledi. Uğur Mumcu Kültür ve Sanat Merkezi Çok Amaçlı Salonu’nda gerçekleşen panel yoğun ilgi gördü. Etkinliğe Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden endokrinoloji uzmanları Prof. Dr. Şevki Çetinkalp, Dr. Ilgın  Yıldırım Şimşir, Diyabet Beslenme Uzmanı Selda Seçkiner ve diyabet eğitim hemşireleri Nuran Horuzoğlu, Yıldız Özbey ile Vildan Derviş konuşmacı olarak katıldı. Diyabet hastalığı panelistler tarafından hazırlanan çeşitli oyunlar, dans gösterileri ve bilgi yarışmasıyla anlatıldı. Özellikle diyabetin zararlarının anlatıldığı skeç katılımcıların beğenisini kazandı. Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila’nın da yerini aldığı etkinlikte vatandaşlara meyve ikramında da bulunuldu.

“Diyabet artışında Avrupa’da birincisiyiz”
Panelin açılış konuşmasını Prof. Dr. Şekvi Çetinkalp yaptı. Diyabetin bilinen en eski hastalıklardan biri olmasına rağmen tüm dünyada arttığını ifade eden Çetinkalp, ” Diyabet,günümüzde en önemli sağlık sorunlarından biridir. Diyabetin Dünya’da görülme sıklığı yüzde 8.3’tür. Türkiye’ de ise 1995 yılında yüzde5.2, 2010 yılında yüzde 13.7 iken, 2014 yılında bu rakam yüzde 18.3’lere yükselmiştir. Ülkemizde diyabet o kadar hızlı arttı ki, Avrupa ülkeleri arasında birinci sıraya yükseldik” dedi. Diyabetin insan ömrünü 10 yıl kısalttığını da vurgulayan Çetinkalp, “Dünya da 415 milyon kişi diyabet hastası. Yani her 11 kişiden biri hasta ve dünyada her 6 saniyede bir kişi diyabet yüzünden hayatını kaybediyor” dedi. Gelinen noktada acil önlemlerin alınması gerektiğini belirten Prof. Dr. Şekvi Çetinkalp, verdiği destek nedeniyle Bornova Belediyesi’ne teşekkür etti.

Panelde hazırlanan sorularla vatandaşların diyabet hakkında bilgilerinin ölçüldüğü bir mini bir bilgi yarıyması da yapıldı. Katılımcılar kendilerine yöneltilen soruları cevaplarken, panelistler de o konularda doğru bilgileri aktardı. Endokrinoloji Uzmanı Dr. Ilgın Yıldırım Şimşir, diyabetli ünlüler, gebelikte şekerin önemi gibi konularda bilgi verirken, Diyabet Beslenme Uzmanı Selda Seçkiner ise diyabette beslenmenin önemini ve doğru beslenmeyi anlattı.