8K Televizyon Yayını Başladı

8K Televizyon Yayını Başladı

Japonya’da yayın yapan televizyon kanalı NHK dünyanın ilk sürekli olarak 8K yayın yapan ilk televizyon kanalı ünvanını aldı.

Super Hi-Vision test kanalı pazar günü kullanıma açıldı ve hem 4K hem de 8K içerik mevcut. Bu da yaklaşık olarak 7680 x 4320 piksel çözünürlük demek oluyor. Yayın 4K’dan 4 kat Full HD 1080p’den 16 kat daha keskin. Ayrıca 2.22 kanal ses desteği mevcut.
Çeşitli İçerikler Bulunuyor 
Bugün kanal da Japonya’nın pop yıldızı Kyary Pamyu Pamyu‘nun konseri yayınlanacak. Ayrıca 2012 yılında Londra’da düzenlenen olimpiyat oyunlarının önemli yerler yayınlanacak. Özellikle nefes kesici açılış seremonisi de dahil. Ayrıca Japon orkestra şevi Seiji Ozawa’nın Beethoven konseri yayınlanacak. Ancak kimsenin evinde bu çözünürlüğü destekleyen bir alıcı olmadığı için NHK çeşitli yerlere kurduğu ekranlardan bu yayını yapacak.
Henüz 4K çözünürlüklü televizyon bile almadıysanız bu yaşanan gelişme moralinizi bozmasın çünkü NHK deneysel yayınları seviyor. Daha önce de 80’li yıllarda yüksek çözünürlüklü yayın yapmıştı. Bu da neredeyse bu teknolojinin ulaşılabilir olmasından 15 yıl önce demek. Yani bunu bir işaret olarak almayın.