Bilim adamları: Bu kara delik Dünya'yı yok edebilir

Bilim adamları: Bu kara delik Dünya'yı yok edebilir

Princeton Üniversitesi'nden fizikçiler, yeterli büyüklükte iki yer çekimi dalgası arasındaki çarpışmanınk özel bir kara delik oluşturabileceğini keşfetti. Bu kara delik, Dünya'yı yok edebilir.

Princeton Üniversitesi'nden fizikçi Frans Pretorius ve Kanada'dan teorik fizik uzmanı William East, yeterli büyüklükte iki yer çekimi dalgası arasındaki çarpışmanın kara delik oluşturarak Dünya'yı yok edebileceğini keşfetti.

Milliyet'ten Onur Binay'ın haberine göre; yerçekimi dalgaları, küre gibi büyüyerek kabarcık veya dalgalanmayla yayılır. Bir dalganın eğriliği yeterince büyük olduğunda, paralel çizgilerdeki dalgalar gibi oldukça düz görünebilir. Hafif hızda hareket eden parçacıklar da teoride, paralel yerçekimsel dalgalar yaratabilirler. Fizikçiler, bu düz dalga cephelerinin çarpıştığında ne olabileceğini merak ediyorlardı. Sonunda bunun kara deliğe neden olabileceğini anladılar.

Yerçekimi dalgalarının buluşmasından oluşan bir kara delik için, bu dalgaların çok büyük olması gerek.

Portekiz'deki Lizbon Üniversitesi'nden astrofizikçi Vitor Cardoso, "Bunun yakınlarda olmasını istemezsiniz.

Dünya'nın binlerce kilometre uzağında gerilmesini ve her şeyin yok edilmesini isterdiniz." dedi.

Pretorius, 2010 yılında, yeterince yüksek enerjilerdeki parçacıklar arasındaki çarpışmaların, kara delikler yaratma tehlikesi yaratan düzlemsel ön dalgalar oluşturabileceğini ve Dünya üzerindeki ev yapımı kara delikler için önerilen diğer mekanizmalara katkıda bulunduğunu gösterdi.