Daha Aydınlık Şehirler için Yüzde 100 Yerli Üretim

Daha Aydınlık Şehirler için Yüzde 100 Yerli Üretim

2012 yılında Tedaş’ın OSOS çalışmaları ile başlanan ve yüzde 100 yerli üretim olan KAAN Enerji Dağıtım Birimleri ve HELİOS Ölçü Devreleri Sistemi, istenen enerji durum bilgilendirme performansı ve beklenen veri işleme kabiliyetleriyle 2017 yılında YEDAŞ’ın desteğiyle kullanıma hazır hale getirildi.

Büyük bir kısmı tamamlanan ve geliştirilmeye devam edilen proje kapsamında, şebekenin enerji devamlılığı uzaktan takip ve tespit edilebiliyor, tek noktadan yönetilebiliyor, tahminlenebiliyor ve raporlanabiliyor. 

SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?

Başarı Teknoloji’nin Ankara’daki Kaan Üretim Tesisleri’nde üretilen ve modüler bir yapıya sahip olan KAAN Haberleşme ve IO Üniteleri vasıtasıyla genel tüketim ve aydınlatma sayaçlarından, fiderlerden, trafolardan, parafudr ve astronomik zaman saati gibi emtialardan elde edilen veriler, Başarı Mobile’ın geliştirdiği, Helios Ölçü Devreleri Yazılım Platformu’na aktarılıyor. İki ana katman üzerine kurulan yazılım platformunda veriler, büyük veri işleme tekniği ile işleniyor ve bağımlılıkları sunucu yüklerinden arındırılmış tablo ve bilgi aktarma kaynaklarında (çizelge, harita, grafik, vb.) web arayüzü vasıtasıyla gösteriliyor.

Kullanıcı ekranlarında deneyimi iyileştirmek için internet gezgini fark etmeksizin, her türlü çözünürlüğe aktif olarak uyumlu tasarımlar oluşturulduğunu dile getiren Başarı Mobile Operasyon Direktörü, İsrafil Dilmeç, “Her Edaş’ın ihtiyacı farklı. Her bölgenin kendi dinamiklerini göz önünde bulundurularak kavramsal ve teknik geliştirmelere yön veriyoruz” dedi.

SİSTEMİN FAYDASI

04.08.2017 tarihinde Samsun’da YEDAŞ ve BAŞARI işbirliği ile bir ilki gerçekleştirilen konferansta detayları anlatılan Türkiye ve Dünyada ilk olma özelliğine sahip “Akıllı Ölçü Devreleri ve AG Şebeke İzleme Sistemi (AGİS)” AGİS’in başlıca faydası ve hedefi; 2018 yılı sonunda 12 bin 500 dağıtım trafosu ve çıkış kollarında, yaklaşık 150 bin fazın enerji durumunun anlık takip edilebilmesi, bara üzerinde bulunan her faz için takılan sensörler vasıtasıyla 110 bin adet faz sensörü okunabilmesi ve kaçak tahmini ve tespiti yapılabilmesidir.

Bunların yanı sıra AGİS ile;

-Trafoların Alçak Gerilim çıkışları anlık takip edilerek kesinti süresi kısaltılacak,

-Zamanından önce veya sonra devreye giren ve çıkan aydınlatma sistemlerinin uzaktan yönetilmesiyle; müşteri memnuniyeti, kamu kaynaklarında tasarruf; tüketim değerlerinin uzaktan takibi ile lokal aydınlatma arızaları uzaktan tespit edilebilecek ve tek noktadan yönetilecek,

-Tüketim değerlerinin uzaktan takibi ile lokal aydınlatma arızaları dahi tespit edilebilecek,

-Şebekenin akım, gerilim, güç gibi parametrelerinin anlık takibi yapılarak tedarik sürekliliğinin sağlanabilmesi için önleyici faaliyetler yapılabilecek ve yatırım planlamaları daha etkin uygulanabilecek,

-YEDAŞ bünyesinde 3.500 noktada kurulan telemetri sistemi ile hizmet sahasında sıcaklık, nem gibi atmosferik veriler anlık olarak toplanabilecek ve elde edilen veriler ile şebeke verileri ilişkisi kurularak efektif bakım planları, arıza tahminleri ve talep tahminleri gerçekleştirilebilecek,

-Yüksek tüketimli müşteriler ve tüm üreticiler için oluşturulan müşteri portalı sayesinde elektriksel veriler kullanıcılar tarafından da anlık olarak izlenebilecektir.

UZAKTAN KUMANDALI AYDINLATMA SİSTEMİ

YEDAŞ analiz yaparken konvasyonel bakış açısından ayrılarak; programlanabilir “Astonomik Zaman Saati”ni tercih etmiştir.

27 Mart 2016 Pazar günü saat 03:00'de bir saat ileri alınmak suretiyle başlatılan yaz saati uygulamasının bir saat geri alınması ibaresi 30 Ekim 2016 pazar günü saat 04:00'ten itibaren yürürlükten kaldırılmıştır. Bu güncelleme ile yaşanması öngörülen hiçbir maduriyet YEDAŞ tarafından yaşanmamış; aynı gün içerisinde bütün güncellemeler ve gerekli kontroller uzaktan yapılmıştır.

UZAKTAN ENVANTER YÖNETİMİ

Ani ve aşırı gerilim darbelerine karşı panoların içerisine yerleştirilen “parafudr”, belirli aralıklarla kontrol edilmeli ve ömrünün bitmesi durumunda yenisi ile değiştirilmelidir. AGİS sistemi kapsamında, KAAN haberleşme ünitesi ile uzaktan okunabilen parafudrun ömrü Helios Ölçü Devreleri Sistemi’nden kolaylıkla takip edilebilmekte ve sahada inceleme yapmak zorunda kalmadan ilgili panoda parafudr değişimi yapılabilmektedir.

HAVA DURUMU İZLEME VE TÜKETİM TAHMİNLEME

YEDAŞ ve BAŞARI tüm bunlara ek olarak proje kapsamında 3.500 noktada kurulan telemetri sistemi ile faaliyet bölgesinde sıcaklık, nem gibi hava durumuna ilişkin verileri gerçek zamanlı izleyerek sahadan alınan elektriksel bilgilerle ilişkilendirebilecek. Bu sayede yapacağı analizlerle tüketim ölçümleyebilecek ve ileri ki yılların tüketimi tahminleyebilecek. Telemetri sisteminden elde edilen veriler ile saha verilerinin ilişkisi analiz edilerek daha efektif bakım planları ve arıza tahminleri ile arıza oluşmaması için önleyici tedbirler alabilecek.