Dünya'nın eksik maddesi keşfedildi!

Dünya'nın eksik maddesi keşfedildi!

Bilim insanları, yüzyıllardır çözüm bekleyen Dünya çekirdeğindeki kayıp parçayı keşfettiğini belirtti. Dünya'nın en iç katmanı olan çekirdek bölümünün yüzeyin 6.000 km altında bulunması nedeniyle yıllardır erişilmeyi bekleyen gizemi Japonlar çözdü.

San Francisco'daki jeofizik konferansında sunum yapan uzmanlar, çekirdeğin bileşenlerinin Dünya'nın oluşumunu anlamak için çok önemli olduğunu belirtti. Daha önceden iç çekirdeğin dış katmanındaki demir kristallerin, içtekilerden farklı bir yapısı olduğu anlaşılsa da nedeni bulunamamıştı.

Şimdiye dek çekirdekte % 85 demir ve % 10 nikel bulunduğu biliniyordu. Geriye kalan bilinmeyen % 5 hakkında ise sadece varsayımlar vardı.
Oksijen, tahminlerde öne çıkıyordu. Tohoku Üniversitesi bünyesindeki Japon bilim insanları ise ilginç bir yöntem kullanarak farklı bir sonuca ulaştı.

Çekirdeğe inilemediği için sismik dalgalar yardımıyla yapılan testlerdense, çekirdeğin bilinen koşulları laboratuvarda yapay olarak oluşturuldu. Ekip önce kabuk, manto ve diğer katmanlardan oluşan minyatür bir Dünya yarattı.

Sonrasında demir ve nikelden bir alaşım oluşturdu.Su, ısı ve yükseltgenlerin etkisiyle bozunmadığı için silikonla tamamlanan alaşım, çekirdeğin koşullarına tabi tutuldu. Minyatüre 3.6 milyon kez basınç uygulandı ve 6.000 santigrat derecede sıcaklık verildi. Ortaya çıkan sismik data ile Dünya'daki mevcut verinin eşleştiği görüldü. 

Silikon, bir silisyüm bileşiği olarak İngiliz kimyager Frederick Kipping tarafından 1901 yılında keşfedilmişti. Silikon, endüstrinin her alanında kullanılmasıyla bilinen bir madde. Silikonun ana maddesi silisyum da doğada en çok bulunan elementlerden. Yerkabuğunun yaklaşık %26'sını oluşturuyor.