Facebook gizlice Çin’e sızdı

Facebook gizlice Çin’e sızdı

Çin'de yasak olan Facebook'un el altından sahibi olduğu Colorful Balloons isimli uygulama ile pazara girdiği iddia ediliyor.

Dünyanın en büyük online ticaret pazarını elinden bulunduran Çin’de yılda 750 milyar dolarlık satış internet üzerinden yapılıyor. Hal böyle olunca batılı şirketler için Çin pazarı bulunmaz bir nimet. Bu pazara girmek için can atan isimler arasında Facebook’un patronu Mark Zuckerberg de bulunuyor.

İNTERNET SANSÜRÜ KATI

Zuckerberg geçen sene Çin’e üst düzeyde ziyaretler gerçekleştirmiş ve şirketinin Çin’de genişleme isteğini siyasilere bildirmişti. Fakat Çin’deki katı internet sansürü yüzünden Facebook, Instagram ve Whatsapp ülkede erişime engelli durumda.

CNBC’de yer alan bir habere göre ise Facebook’un arkasında olduğu Colorful Balloons isimli bir uygulama Facebook yerine Çin’e girmiş durumda. İsmini vermek istemeyen bir kaynak Mark Zuckerberg’in projenin arkasında olduğunu belirtiyor.

MOMENTS UYGULAMASINA BENZİYOR

Colorful Balloons uygulamasıyla birlikte kullanıcılar birbirlerine fotoğraf gönderip alabiliyor. Fotoğrafların altına yorum yazabiliyorlar. Uygulama Facebook’un Moments prensipte uygulamasına benziyor App Store’da yer alan bilgilere göre Colorful Baloons’un sahibi Pekin’de bulunan Youge Internet isimli bir firma. Şirketin başında Zhang Jingmei isimli bir iş insanı bulunuyor.

Jingmei geçen yıl Zuckerberg’ün Çin temaslarında sürekli yanında bulunan bir isimdi. Cpeung Kong Üniversitesi İşletme Fakültesi Profesörü Teng Bingsheng ise Komünist Parti ilkelerinin sosyal medya kullanımına izin vermeyeceğini belirterek, “Facebook için Çin’de fazla umut yok” açıklamasını yapıyor.
2 milyarı aşkın kullanıcısı bulunan Facebook’un Çin kapılarını aralamasının ardından 3 milyar kullanıcıyı kısa süre içerisinde yakalayabileceği belirtiliyor.