IŞİD, internette en çok hangi ülkeden takip ediliyor?

IŞİD, internette en çok hangi ülkeden takip ediliyor?

Britanya merkezli bir düşünce kuruluşu internet üzerinden IŞİD'in içeriklerinin en sık hangi ülkeden takip edildiğine dair veriler yayımladı. Yayımlanan verilere göre Türkiye, başta IŞİD olmak üzere yasadışı cihatçı örgütleri internet üzerinden takip eden ülkeler listesinde bir numarada yer aldı.

Policy Exchange adlı kuruluşun raporuna göre IŞİD her hafta 100'den fazla yeni makale, video ya da gazete yayımlıyor. IŞİD bu propaganda malzemelerini asıl olarak internet üzerinden yayıyor. Bunun için sosyal medyayı, dosya paylaşım hizmetlerini ve şifreli mesajlaşma platformlarını kullanıyor. Araştırmaya göre bu içeriklere en fazla erişim Türkiye'den sağlanıyor.

ABD merkezli iş dünyası dergisi Forbes'in sayfalarında yer verdiği raporda; Şubat ortasından Mayıs ayı başlarına kadar yasadışı cihatçı içeriğin Türkiye'den 16 bin 810 kez, ABD'den 10 bin 388 kez, Suudi Arabistan'dan ise 10 bin 239 kez tıklandığı ortaya çıktı.

Avrupa'dan IŞİD içeriğine en çok tıklama ise 6 bin 107 tıkla listenin beşinci sırasındaki Britanya'dan geldi. Irak hükümeti geçen hafta, Musul'da çok sayıda Britanyalı genç kızın IŞİD'liler arasında yakalandığını açıklamıştı.

Açıklamada, yakalanan IŞİD ailelerinin en az yarısının Türkiye uyruklu olduğu belirtilmişti.