Kesintisiz güç kaynağı seçerken nelere dikkat edilmeli?

Kesintisiz güç kaynağı seçerken nelere dikkat edilmeli?

Kesintisiz güç kaynağı alırken öncelikle enerji depolama oranı yüksek bir cihaz seçmek gerekir.

 Şebekeden kaynaklanan elektrik kesintileri, iş esnasında kullanılan verilerin kaybolmasına sebep olabilir. Kesintilerin birçok firmayı ciddi anlamda zarara uğrattığı bilinmektedir. UPS adı verilen kesintisiz güç kaynakları ile bilgisayarları ve diğer donanımları elektrik kesintilerine karşı korumak mümkündür. Ancak UPS alırken iyi bir seçim yapmak da son derece önemlidir. UPS, jeneratöre benzeyen bir çalışma sistemine sahiptir. Normal zamanlarda şebekeden çektiği elektriği depolar ve herhangi bir kesinti anında bu elektriğin kullanılmasını sağlar. Kesintisiz güç kaynağı alırken öncelikle enerji depolama oranı yüksek bir cihaz seçmek gerekir. Nitekim uzun kesintilerde işlem yapabilmek son derece önemlidir ve alınan cihazın bunu kaldırabileceğinden emin olmak gerekecektir.

Kesintisiz güç kaynakları, yalnızca elektrik kesintisi durumunda kullanılan cihazlar değildir. Normal zamanda da gerilimin düşmesini sağlar ve cihazlara zarar verecek seviyede bir elektrik akımının dolaşmasını engeller. UPS seçimi yaparken elektrik akımını doğru bir biçimde regüle edebilecek bir cihaz seçildiğinden emin olunmalıdır. Sunucuların ve bilgisayarların yoğunluğu da seçim yaparken dikkate alınmalıdır. Çalışılan yerdeki donanım da UPS alırken dikkat edilecek unsurlar arasındadır. Donanım haberdeki bu makaleyi de inceleyebilirsiniz. Küçük bir ofis için düşük gerilime sahip bir güç kaynağı yeterliyken, bir hastane ya da tıp merkezi için daha yüksek gerilime sahip modellerin tercih edilmesi gerekir. UPS satın almadan önce çalışan cihazların harcadığı elektrik miktarı göz önüne alınmalı ve ona göre bir tercih yapılmalıdır.

Satın alınacak güç kaynağının cihazların harcadığı elektrik seviyesiyle uyumlu olmasına dikkat etmek de son derece önemlidir. Hastanede kullanılan makineler için uygun olan bir güç kaynağı küçük bir ofiste sorun yaratabilir. Bilgisayar gibi cihazları bozacak seviyede yüksek akım yaratabilir. Bu yüzden güç kaynağının mekânda bulunan donanıma göre seçilmesi de oldukça önemlidir. Sonuç olarak, güç kaynağı gerek elektrik kesintilerinde zor durumda kalmamak gerekse ortamdaki elektrik akımını regüle edebilmek için önemli bir cihazdır. İyi bir güç kaynağı seçerek elektrik tüketimini azaltmak ve daha az fatura gelmesini sağlamak da mümkündür. Ancak cihaz seçiminin mekâna ve kullanılan donanıma göre yapılması gerekir.