Like'lar 'değer görüyorum' hissi uyandırıyor!

Like'lar 'değer görüyorum' hissi uyandırıyor!

Like’lar ‘değer görüyorum’ hissi yaratıyor, yalnız insanlar sosyal medya platformlarını daha sık kullanıyor.

Nörolog Dr. Mehmet Yavuz, sosyal medya bağımlılığının nedenlerini açıkladı. Yavuz, beğenilmek, onaylanmak, kabul görmek ve ilgi çekmenin insanların doğası gereği ihtiyaç duyduğu duygular olduğunu belirtirken sosyal medyadaki like bağımlılığı hakkında, “İçinde bulunduğumuz dijital çağın etkisiyle bu duyguların da evrimleştiğine tanıklık ediyoruz. Bu durum bizi sosyal medya hesaplarından gelecek ‘like’ bildirimlerine bağımlı hale getiriyor. Şimdi kendinize dürüst olun ve sosyal medya hesaplarınıza yüklediğiniz bir fotoğraftan sonra telefonunuzu kaç kez kontrol ettiğiniz söyleyin. Eğer siz de bir fotoğraf yükledikten sonra defalarca telefonunuza bakıyor, az gelen like sayısına üzülüp beğeniler çoğaldıkça seviniyorsanız, ‘like’ bağımlısı olabilirsiniz” dedi.

Cumhuriyet’in haberine göre, internet ve sanal bağımlılığın dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ciddi boyutlara ulaştığını anlatan Yavuz, birçok ülkenin bunun bir ruhsal problem olduğunun farkına vardığını ve sanal bağımlılık tedavi klinikleri açtığını anlattı.

‘KENDİ GERÇEKLİĞİMİZDEN UZAKLAŞIYORUZ’

“Sosyal medyada daha fazla görünür olmak, daha fazla etkileşim almak kısacası beğenilmek için kendi gerçekliğimizden uzaklaşıyoruz. Like almanın bedelini mükemmel ve kusursuz olmak uğruna yaptığımız çabalarla ödüyor, sahte bir benlik yaratıyoruz. Hatta normal hayatta çekingen ve utangaç olan insanlar, sanal âlemde çok daha farklı bir role bürünüyor. Özetle değişiyor, dönüşüyor ve sahteleşiyoruz.”

Yavuz, sosyal medya bağımlılığına karşı şu önerilerde bulundu: “Eğer günde 4 saatinizi sosyal medyada harcıyorsanız bunu zamanla 2’ye, 1’e düşürmeniz gerekiyor. Bu sınırlamalardan sonra hayatınızdaki boşlukları reel şeylerle doldurmaya çalışın. Bağımlılığın kontrol edilemeyecek boyutlarda olduğunu düşünüyorsanız bir uzmana başvurmanız sağlıklı olacaktır.”