Rus bilim insanları 'empatik' program geliştirdi

Rus bilim insanları 'empatik' program geliştirdi

Rusya Ulusal Nükleer Araştırmalar Üniversitesi'nden uzmanlar, bir kişinin duygusal ruh halini belirleyebilen ve mantığını takip edebilen program sistemini geliştirdi.

MEPhI’den Sputnik’e yapılan açıklamaya göre bilim insanları, programın insanın duygusal durumu ve niyetleri hakkında bilgi alarak bilgisayara insan zihni ve vücudunun bir uzantısı haline gelme fırsatını verecek biçimde insan ile program arasında işbirliği kurabiliyor.

'Besteci asistanı' adını alan yazılımın bağımsız olarak insan seviyesinde ve yüksek estetik kalitede müzik bestelerini yaratabildiği ifade edildi. MEPhI’in açıklamasında asistanın, bir bestecinin yazmaya başladığı müziği kendi nota, akort ve kombinasyonlarını ekleyerek tamamlama yeteneğine sahip olduğu kaydedildi.

'BİZİM BULDUĞUMUZ FİKİR BAMBAŞKA'

Yeni yazılımın insanla duygusal temas kurma ve sürdürme yeteneğine sahip olması onu diğer muadillerinden farklı kılan başlıca özellik olduğunu belirten MEPhI’den Prof. Dr. Aleksey Samsonoviç, “Birçok benzer uygulama, müzik yazma veya tablo çizmeyi öğrenen sinirsel ağları temsil ediyor. Ama bizim bulduğumuz fikir bambaşka: Bir kişinin duygusal ruh halini yakalamak ve bu halin mantığını takip etmek” dedi.

Programın, başarılı ve uygun ses kombinasyonları hakkında bilgi toplaması ve kullanması için semantik harita tekniği kullanılıyor. Bu semantik harita sanal besteciye, kullanıcının belirlediği melodiyi kendi zevkine göre devam ettirmenin yanı sıra, onun ruh halini takip ederek farklı seçenkleri teklif etme ve eşlik seçme fırsatını sağlıyor.

Bilim insanlarının sözlerine göre, geliştirilen teknoloji, geniş uygulama kapsamına sahip ve sadece müzikte değil diğer birçok dijital yaratıcılık alanlarında kullanılabilir. Bu tür yazılımların oluşturulması ve uygulanması, duygu, niyet, motivasyon ve arzuların tanınması ve ifade edilmesinden sorumlu olan aklın sosyo-duygusal yönünün incelenmesi yolundaki en önemli adım olduğu kaydedildi.

Araştırmanın anahtar sonuçları, Procedia Computer Science dergisinde yayınlandı.