TİB kısmi engel koydu, Google'a Türkiye'den erişim yavaşladı... İnternet neden yavaş?

TİB kısmi engel koydu, Google'a Türkiye'den erişim yavaşladı... İnternet neden yavaş?

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı bugün Google'ın eski içerikleri arşivlemesini sağlayan önbellek hizmetine erişimi engelledi. Türkiye çapında internetin yavaşlaması üzerine sosyal medyada "Google'a erişim yasaklandı mı" tartışması başlamıştı. Öte yandan TİB'in Google Web Cache engellemesinin yanı sıra, Türk Telekom'un yurdışı fiber hat çıkışlarında da teknik bir sorun yaşandığı öğrenildi.

Saat 15.00'den itibaren özellikle Türk Telekom kullanıcıları, Google'a bağlı arama motoru, Gmail ve Youtube gibi hizmetler olmak üzere bir dizi siteye erişemediklerini bildirdiler.
Google dışında Facebook, Twitter ve Spotify gibi birçok başka siteye de ya hiç erişilemediği veya erişimin çok yavaşladığı belirtiliyor.
Şikayetlerin ardından Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın Google'ın bir hizmetine erişimi bugün engellediği ve bu durumun diğer siteleri de etkilediği ortaya çıktı.

TİB'in resmi sitesindeki açıklama şöyle:
"5651 sayılı Kanun uyarınca yapılan teknik inceleme ve hukuki değerlendirme sonucunda bu İnternet sitesi (webcache.googleusercontent.com) hakkındaki Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın 15/06/2016 tarih ve 490.05.01.2016.-84787 sayılı kararına istinaden Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından İDARİ TEDBİR uygulanmaktadır."
Google'ın "Web Cache" (Ağ Önbelleği) adlı hizmeti, internetteki içeriklerin arşivlenmesini sağlıyor.
TİB'in, geçmişte bir başka site üzerinde yer alan ve Türkiye'den erişim engellenen bir içeriği arşivlediği ve görüntülenmesine imkan sağladığı için Google'ın önbelleğini de engellediği belirtiliyor.  TİB'in Google Web Cache engellemesinin yanı sıra, Türk Telekom'un yurdışı fiber hat çıkışlarında da teknik bir sorun yaşandı.
Erişim engeli ve teknik sorunun üst üste gelmesiyle Türkiye'de milyonlarca kullanıcının internet erişimi aksadı.
SOSYAL MEDYADA MESAJ YAĞDI
-İnternet sizde de yavaş mı
-Şu an internet çökmüş durumda. Bağlantıya yavaş demek bile az.
-Ya bugün internet çok yavaş niye
-İnternet şu an o kadar yavaş ki 2008'e döndü her şey
-İnternet şu an varya hiç olamayacağı kadar yavaş