WhatsApp neden çöktü: İşte son durum

WhatsApp neden çöktü: İşte son durum

Dünyaca ünlü mobil mesajlaşma uygulaması WhatsApp'tan kötü haber geldi. WhatsApp kullanıcıları bir süredir uygulamayı kullanamıyor. Peki WhatsApp çöktü mü, WhatsApp neden çalışmıyor? WhatsApp'ta dün yaşanan çökmenin ardından Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı'ndan açıklama geldi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, Twitter hesabı üzerinden WhatsApp'ın çökmesine ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Whatsapp servislerinde küresel boyutta bir teknik arıza olduğu USOM tarafından raporlandı. Ülkemiz de bu kesintiden etkilenmekte. 2018 Yerli ve milli yazılımların yılı olacak. Mutlu yıllar..."

WhatsApp kullanıcıları şokta. Dünyanın dört bir yanında yeni yıl coşkusu yaşayan milyonlarca WhatsApp kullanıcısı şu an WhatsApp'ı kullanamıyor.

WHATSAPP'TAN RESMİ AÇIKLAMA GELDİ Mİ?

Konuyla ilgili olarak kullanıcılar çeşitli sosyal mecralardan bilgi edinmeye çalışırken WhatsApp'tan ise henüz resmi bir açıklama gelmedi. WhatsApp'ın açıklama yapıp yapmayacağı da belirsizliğini koruyor.

GEÇEN YIL DA BÖYLE OLMUŞTU İDDİASI

WhatsApp'ın kullanılamamasıyla iligli olarak bazı kullanıcılar, söz konusu uygulamanın geçtiğimiz yıl da yine bir yılbaşı günü çöktüğünü iddia etti.

BAZI TELEFONLARDA AÇILMAYACAK

WhatsApp, eski model cihazlardaki desteğini bu gece itibarıyla kaldıracak. Popüler mesajlaşma uygulaması WhatsApp yeni yıldan itibaren Windows ve Blackberry dahil olmak üzere, bazı eski işletim sistemlerinde çalışmayı durduracak. Peki hangi telefonlarda WhatsApp çalışmayacak?

WhatsApp binlerce eski telefona desteği kesecek

WhatsApp, geçen yıl uygulamanın bazı özelliklerini desteklemeyen ve WhatsApp’ın gelişimini yavaşlatan platformlardan desteğini çekeceğini açıkladı. Facebooka ait olan uygulama, ileride uygulamayı geliştirmek için ihtiyaç duyulan kapasiteyi sağlayamadığı gerekçesiyle eski sistemlerde güncelleme yapmayacak.

31 Aralık'tan itibaren kullanıcılar BlackBerry OS ve BlackBerry 10 sistemleri ile Microsoft'un Windows 8.0 ve daha eski sistemlerinde WhatsApp'ı çalıştıramayacaklar. Android işletim sistemini çalıştıran yeni BlackBerry telefonlar ise desteklenmeye devam edecek.

Şirket, önümüzdeki birkaç yıl içinde de Nokia S40, Android 2.3.7 ve daha eski sistemlerin belirtilen tarihlerden itibaren kullanılamayacaklarını açıkladı. Değişen teknolojiye bağlı olarak, WhatsApp destek bir yıl önce birkaç mobil platformda sona erdi. iPhone 3GS/iOS 6, Windows Phone 7 işletim sistemini kullanan tüm telefonlar ve Android 2.1 ve altı işletim sistemini kullanan tüm telefonlar da devre dışı kalacak.

Daha önce akıllı telefonların yaklaşık yüzde 70'i BlackBerry ve Nokia tarafından sunulan işletim sistemlerine sahipken, 2016'ya gelindiğinde artık Google, Apple ve Microsoft'un sunduğu sistemler, satışların yüzde 99.5'ini oluşturuyordu.

WhatsApp 2009'da yaratıldı ve uygulamaya uçtan uca şifreleme ve görüntülü arama gibi daha fazla özellik eklendi. WhatsApp bir milyardan fazla kullanıcısıyla dünyadaki en popüler mesajlaşma platformu konumuna yükseldi.