TEOG yerine yeni sistem ve üniversite tercihlerinde değişenler!

TEOG sistemi baştan aşağıya yanlış bir sistem ancak bu sistemde hala neden ısrar ediliyor anlamak zor. Oturumların fazla olması, hatalı sorular, mahkeme sürecinin uzaması, tercihlerde ve nakillerdeki aksaklıklar ve son dakikada hesaplama yönteminin değişmesi TEOG’un daha da tartışmalı hale gelmesine neden oldu.

Düşünsenize, kayıt süreci başlamış tercihlere ramak kalmış ama MEB ne yapıyor? 25 Haziran’da Resmi Gazete’de yayımladığı yönetmelikle Yılsonu Başarı Puanı’nın (YBP) hesaplama yöntemini değiştiriyor. Böyle bir değişiklik yapılacaksa sınavlardan önce yapılması ve kamuoyuna açıklanması gerekmez miydi?  Hatalı İngilizce sorusunun iptal edilmesi ve YBP’nin son dakikada değiştirilmesiyle beraber hem karne notlarının hem de yerleştirme puanlarının değiştirilmesi gerekiyor. Bugün açıklanacak sonuçlarda bakalım nasıl bir tablo ortaya çıkacak! Muhtemelen öğrencilerin hesapladıkları puanlardan farklı bir durum ortaya çıkacaktır. 1 milyon 300 bin kişinin girdiği bir sınavda bir iki puan bile binlerce kişin sıralamasını değiştirdiğine göre gerisini siz tahmin edin artık!

***

Gelinen süreçte TEOG sistemi ile devam etmek artık mümkün görünmüyor. Yeni kurulacak hükümette yeni bakan ve ekibinin bu sistemi değiştirmesi artık kaçınılmaz olmuştur. Peki, nasıl bir sistem doğru ve sağlıklı olur? Benim önerim, 8’inci sınıfta 6’ncı, 7’nci ve 8’inci sınıf müfredatından hazırlanacak bir sınavın mayısın son haftasında tek oturumlu olarak yapılması. Ve yine tartışmalı Yılsonu Başarı Puanının etkisinin azaltılması, bunun yerine öğrencilerin en az iki dersten tercih ettikleri proje ödevini birinci ve ikinci dönem olmak üzere sunmaları. Proje ödevlerinin de Yılsonu Başarı Puanından daha etkili bir puan olarak kullanılması şeklinde olabilir. (Böylece şişirilmiş notlardan kurtulmuş olunur) Yine özel devlet ayırt edilmeden aynı puanlama sistemi ile tek tercih ve kayıt döneminin yapılması. Ve yine tek nakil döneminde, taban puan şartı göz önünde bulundurularak il, ilçe sınırlandırması yapılmadan öğrencilere 5 tercih hakkı tanınması.
Sınavlar ve diğer bütün süreçler ne kadar sadeleştirilirse o kadar sorunsuz bir sınav süreci yaşanmış olur. Çok farklı ve çok başlı işlemler yapılmasının ciddi sıkıntılar doğurduğu artık aşikâr. Bu haliyle TEOG, öğrencinin, velinin ve eğitimcilerin güvenini artık kaybetmiştir. O yüzden zararın neresinden dönülürse kârdır.

***

LYS sonuçlarının açıklanması anlaşılan o ki bu haftaya kaldı. Sonuçların bugün yarın açıklanması bekleniyor. Aceleye hiç gerek yok. Önemli olan sonuçların sağlıklı bir şekilde açıklanması…  Bu arada 2015-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu osym.gov.tr adresinden yayımlandı. Kılavuzda göze çarpan değişiklikler var. Örneğin hukuk fakültelerinin puan türü değiştiğinden geçen seneki başarı sıraları verilmemiş. Adaylar son üç yılın başarı sıralarını karşılaştırarak hukuk için ortalama başarı sıraları hakkında fikir edinebilirler. Diğer bir değişiklik ise ön lisans (iki yıllık) programlarının ikiye ayrılmış olması. YÖK, ÖSYM ön lisans kontenjanlarının yüzde 60’ını meslek yüksek okullarının sınavsız geçişine, yüzde 40’ını ise YGS puanına göre alacak şekilde yeniden düzenlemiş. Ön lisans programlarının 2014 ÖSYS başarı sırası ile puanları açıklanmış. Hatta okul birinciliği kontenjanı da verilmiş. Yeni üniversiteler ve bölümler açıldığını görüyoruz. Lisans bölümlerinin profesör, doçent, yardımcı doçent sayısı da kılavuzda yer almış. Bazı üniversite ve bölümlerde ise kontenjanlar yeniden düzenlenmiş. En çok kontenjan düşüşü hukuk fakültesinde yaşanmış. Daha önce de YÖK Başkanı Yekta Saraç’la görüşmemden sonra açıkladığım İstanbul, Ankara, Marmara ve Selçuk gibi üniversitelerin hukuk ve tıp fakültelerinin kontenjanlarındaki düşüş kılavuzda yerini almış.
Ayrıca tercih süresince https://rehberlik.osym.gov.tr/ en güvenilir adresiniz olacaktır. Yakın zamanda güncellendiği zaman tercihlerde eminim çok işinize yarayacaktır.

Tercih süresince sizleri bilgilendirmeye devam edeceğim. Şimdilik söyleyeceklerim bu kadar.

Önceki ve Sonraki Yazılar