S. Ersu Hızır

S. Ersu Hızır

Tiyatro!

Devlet Tiyatrolarında neler oluyor?
Yaşanan gelişmelerin hedefinde ne var?
Bugün Devlet Tiyatrolarında yaşanan kankaybının nedenleri neler?
Bunu iki yıl öncesine giderek irdelemek gerekir. Kültür Bakanı Ömer Çelik döneminde, Devlet Tiyatroları Genel Müdür Vekili olarak Nejat Birecik atanmıştı.
Bu atama o zaman sanat çevrelerinde eleştirilmiş, atama ve izlenen yöntemin yasallığı
tartışma konusu olmuştu.
Devlet Tiyatroları kendine özgü özel bir kanunla yönetilir. Atama, terfi, disiplin işlemleri bu kanun hükümlerine göre yönetilir.
İlk kez iki yıl önce Devlet Tiyatrolarında Genel Müdür Yardımcısı’nın teklifi ve Bakan onayı ile Devlet Tiyatroları Personel Daire Başkanı ataması yapıldı.
Bu atama ile Nejat Birecik asaleten daire başkanı oldu.
O güne değin daire başkanlarının ataması bizzat Genel Müdür tarafından yapılırken, temayüllere ve yasaya rağmen farklı bir yöntem izlenmişti.
Daire Başkanı olarak atanan Nejat Birecik, ikinci bir atama ile Genel Müdür Vekili olarak
atandı.
Devlet Tiyatroları kanunu 1949 yılında yürürlüğe girmiş, 14.07.1970 tarihinde değişiklik yapılan kanununun 4/A. maddesi Genel Müdür olarak atanacakların sahip olması gereken şartları düzenlemekte.
Bu maddeye göre Genel Müdür özel veya kamu kuruluşlarında en az 15 yıl hizmet etmiş, sanaçtı, sanat eleştirmeni, yazar, tiyatro yönetmenleri, tiyatro sanatı dalında görev yapmış öğretim üyesi vasfına sahip, yükseköğretim mezunu kişiler arasından Kültür Bakan’ının teklifi ile üçlü kararname ile atanır denilmekte.
Nejat Birecik’in hizmeti bu süreyi kapsamakta mı?
Yoksa bildiğimiz gibi 8 sekiz yıldan daha mı az.
Genel müdür vekili olarak atanacak kişilerde de asil olarak atanacak kişilerin vasıflarına sahip olması yasal zorunluluk. Devlet Tiyatroları genel müdür vekili hem idari personel, hem de hizmet yönünden yeterli
değil mi? Bize gelen bilgiler böyle, farklı bir durum var ise lütfen ilgililerin düzeltmesini bekleriz. Devlet Tiyatroları’nda disiplin kurulu önemli...

Kurul 5 beş kişiden oluşmakta.
Kurul Üyeleri; Genel Müdür, Baş Yönetmen, Personel Daire Başkanı, Hukuk Müşaviri, Disiplin Kurulu’na seçilmiş bir sanatçıdan oluşmakta.
Genel Müdür, Baş Yönetmen, Personel Daire Başkanı aynı kişi; Nejat Birecik.
Yani disiplin kuruluna gelen bir konuda bir kişinin üç oy hakkı bulunmakta.
Sanatın sanatçının özgür üretken olabilmesi bu yapıdaki disiplin kurulu ile mümkün olabilir
mi? Yoksa sanatçı Genel Müdür’ün isteğine uygun davranmak zorunda kalır.
Takdir siz değerli okuyucularımın…


Not: Devlet tiyatroları konusuna gelecek yazılarımızda
da yer vereceğiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar