TOKİ'den Çinliler sayesinde kurtulabiliriz

Kısa bir süre önce “3 boyutlu yazıcı ile ev yapsalar da TOKİ ızdırabından kurtulsak” temalı bir tweet yazmıştım, eş dost sıraya girip “ben de isterim” demişti.

Geçenlerde okuduğum bir haber, bu beklentimin gerçekleştiğini müjdeliyordu. Hani şu Uygur Türklerine zulüm ediyor iddiasıyla mallarını boykot edelim dediğimiz Çin yine yapmış yapacağını…

Çinli “WinSun Decoration Design Engineering” adlı şirket, bir günde 3 boyutlu yazıcı ile 10 tane ev üretmiş.

Tamamı geri dönüşümlü malzemelerle üretilen evlerin her biri 15 metre uzunluğunda, 10 metre genişliğinde ve 6 metre yüksekliğinde.

Evler üretildikten sonra satın alan kişiler istediği yere monte edebiliyor. Haberi görünce internette kısa bir araştırma yaptım, bu teknolojinin daha önce ABD ve Avrupa’da kullanıldığını öğrendim.

Bir girişimci ABD’de 3 boyutlu yazıcı ile 24 saatte bir ev üretmeyi başarmış.

Haziran ayında da Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da lego gibi parçaları tek tek üretilen bir ev yapılmış.

Ancak Çinliler bu işi hem daha hızlı hem de daha ucuza yapıyor.

WinSun Decoration’un yaptığı 15 metre uzunluğunda, 10 metre genişliğinde ve 6 metre yüksekliğinde evin maliyeti 5 bin dolardan daha az.

Şirket, evlerin üretiminde hammadde olarak plastik yerine inşaat malzemesi atıkları ve endüstriyel atıklardan oluşan bir karışım kullanılıyor.

WinSun, bu işi büyütmeye kararlıymış.

Çin’de yaklaşık 100 adet atık dönüşüm fabrikası kurarak üretim için gerekli olan hammaddenin daha düşük maliyetle elde edilmesini sağlayacak.

Uzmanlar, bu yöntemle üretilen evlerin düşük maliyeti ve hızlı tamamlanabilmesi nedeniyle yoksul bölgelerin barınma ihtiyacına çözüm getireceğini düşünüyor.

Ortada kimsenin bilmediği bir formül yok, işlem oldukça basit.

Tek yapılması gereken şey, Çinlilerin yaptığı gibi atıkları dönüştürebilecek bir tesis kurmak ve devasa büyüklükte 3D yazıcılar almak.

Hem TOKİ’nin yüksek kar hırsından hem de çirkin binalarından kurtulmaya az kaldı.

Önceki ve Sonraki Yazılar