‘Topyekun mücadele’ 2019’u kurtarmaya yetmeyecek

Yüksek enflasyon, yüksek döviz kurları, azalan yatırımlar, düşen yabancı sermaye girişi 2018’i hepimiz için ‘kayıp bir yıl’ haline getirdi. En azından yılsonu rakamlarının “daha kabul edilebilir” bir seviyede olması için yüzde 10 indirim kampanyası başlatıldı. Tüm sokaklarda, mağazalarda şirketlerin çoğunun bu kampanyaya katıldığını astıkları afişlerden görüyoruz. Her ne kadar hangi fiyat üzerinden indirim yaptıklarını bilemiyor olsak da bu kampanyanın kısa süreli olarak işe yarayacağı görülüyor. Rahip Brunson’un serbest bırakılmasının ardından ABD ile ‘düzelen’ ilişkiler de dolar kurunu bir miktar aşağı çekince 2018 yılsonu rakamlarının ülke ekonomisinde yaşanan tahribatı tam yansıtmayacağını, daha makul seviyelerde olacağını söyleyebiliriz.

Esas sorun, 2019 yılında ne olacağı... 3 ay elektrik ve doğal gaza zam yapmayacağını açıklayan hükümet, yeni yılın ilk aylarında art arda zamlar yapacak, yapmak zorunda. Kar marjı giderek düşen özel sektör ise üç aylık indirimin ardından zamlara başlayacak. Önünü göremediği için özel sektörün yeni yatırım yapmasını kimse beklemiyor. Dolayısıyla ekonomik büyüme oranları sıfıra yakın düzeyde çıkabilir. Bildiğiniz gibi son yılarda ekonomik büyümenin itici gücünü kamu harcamaları oluşturuyordu. Son açıklanan ekonomi paketlerinde kamunun yatırımları askıya aldığı hatta tasarrufa gideceği ilan edildi. Bu veriler ışığında ekonominin yüzde 1 bile büyümeyeceğini söylemek için kâhin olmaya gerek yok.

2018 ikinci yarı enflasyonunun indirimler nedeniyle düşük çıkması bekleniyor, bu da memur ve emekli zamlarının daha düşük olacağı anlamına geliyor. Dolayısıyla yatırım yok yani yeni iş yok, hatta işten çıkarmalar olabilir, çalışan ücretlerine düşük zam var, yüksek enflasyon ve düşük büyüme... Kısaca zor bir yıl bizi bekliyor, hatta durgunluğa doğru gitme riski dahi var.

Konsolosluklar varken Netflix’e hiç gerek yok

Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda yaşananları büyük bir şaşkınlıkla takip ediyoruz. Dünyaca ünlü bir gazeteci vatandaşı olduğu ülkenin yani Suudi Arabistan’ın konsolosluğuna gidiyor ve bir daha çıkmıyor. Öldürüldüğü, cesedinin Arabistan’dan gelen adli tıp uzmanı tarafından parçalandığı, siyah camlı lüks arabalarla konsolosluktan çıkarılıp ormanlık alanlara gömüldüğü iddiaları var. İnsanın tüyleri ürperiyor, tüm dünyanın gözü önünde hiç bir kaygı duyulmadan insan öldürülüyor. Bunu da bir devlet yapıyor!

Netflix’te yayınlanan en popüler suç dizilerinden bile daha çarpıcı, daha ürkütücü... Senariste, yapım ekibine falan gerek yok, en ürkütücü hikâyeler hayatın içinde...

Önceki ve Sonraki Yazılar