Şükrü Sina Gürel

Şükrü Sina Gürel

Trump: Yolun sonu göründü mü?

HELSİNKİ’DEKİ iki saatlik Trump-Putin doruk görüşmesinin ardından yapılan basın toplantısı biteli dakikalar olmuştu ki, Amerikan siyasal çevrelerinde kıyamet koptu… Demokrat politikacıların en ağır sözcüklerle Trump’ı hedef almaları beklenirdi ama protesto korosuna Cumhuriyetçi senatörlerin de katılması durumun Trump için beklenenden de ciddileştiğini gösteriyordu

Hatta CIA eski Başkanı John Brennan, Trump’ı “vatana ihanet”le suçlamaktan geri kalmadı! Brennan’a göre “Trump’ın performansı, ağır suçların ve kabahatlerin eşiğini aşıyor”du. “Bu düpedüz hainlik” idi. Brennan sözünü Cumhuriyetçilere seslenerek tamamlıyordu: “Neredesiniz Cumhuriyetçi yurtseverler?”

Bir Cumhuriyetçi Senatör Trump’ın Helsinki basın toplantısındaki sözlerini “utanç verici” olarak nitelerken, Ulusal İstihbarat Ajansı Başkanı Dan Coats ise “Rusya’nın Amerikan demokrasisinin altını oyma girişimleri net olarak görüldü,” diyordu.

Ne yapmış, ne söylemişti Trump? En başta Trump’ın kendi istihbaratından çok Putin’in sözlerine güvenip, inandığını söylemesi bu tepkilerin nedeniydi. ABD istihbarat örgütleri Rusya’nın 2016 seçimlerine müdahale ettiğini belirtir, ABD Yargısı da 12 Rus görevliyi bu konuda suçlarken, Trump’ın “ben istihbaratıma güveniyorum ama Putin böyle bir durumu kesin ve güçlü bir şekilde inkâr etti” diyerek Putin’in sözlerini bütün olgulardan daha değerli bulması, bardağı taşırmıştı.

Ayrıca, görüşmeden önce ABD’nin düşmanları arasında AB’ni başa koyması, 2014’ten beri süren Ukrayna sorununa Putin’le görüşmesinde hiç değinmemesi, Trump’ı zaten beğenmeyenlerin sabrını taşırmaya yetecekti. AB’den ve Ukrayna’dan tepkiler gecikmedi…

ABD’deki ekonomi çevreleri derhal Trump’ın başlattığı “ticaret savaşları”nın Amerikan ekonomisine zarar vereceğini vurgulamaya başlarken, dün AB ile Japonya arasında kapsamlı bir serbest ticaret anlaşması imzalandı.

Trump’a karşı oluşan korodan yükselen “Artık Kongre ayağa kalkmalı” sesleri, yakın geleceğin ABD Başkanı için zorlu olacağının bir işaretiydi. ABD’de “Türk usulü Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” olmadığı için, ABD Başkanının denetlenmesi, hatta görevden uzaklaştırılması mümkün… Trump’ı (uzun olup olmayacağı bilinmez ama) ince ve zorlu bir yol bekliyor!

Önceki ve Sonraki Yazılar