1. Derece Sit Alanı'na otoyol

1. Derece Sit Alanı'na otoyol

Son günlerde kıyı yağmasıyla gündemde olan Antalya'da bir skandal daha gündeme geldi. Antalya’nın, doğasıyla dikkat çeken tatil beldesi Kaş, bugünlerde otoyol tehdidi altında.

Aliseydi KARAGÖZ / YURT

Tarihi ve doğal dokusuyla Akdeniz kıyılarının en iyi korunmuş koylarının bulunduğu Antalya'nın Kaş İlçesi'nde yapılmak istenen üzerin de 1.derece doğal ve arkeolojik sit alanlarının da olduğu “Kaş-Kalkan Yolu” projesi tam anlamıyla tarihi bir katliam olarak nitelendirildi.

BU YOL KAŞ'I BİTİRECEK

Kaş-Kalkan arasında kıyıya paralel olarak yapılması planlanan yeni otoyolun geçeceği güzergahta, dünyada yalnızca bu bölgede yayılış gösteren ve nesli yok olma tehlikesi altında bulunan Likya Kaş Orkidesi’nin yayılış alanının yanı sıra, dünyaca ünlü Kaputaş kanyonu da yer alıyor.
Yaklaşık 2,5 kilometrelik tüneli de kapsayan projeye göre Kaputaş Kanyonu’nun, dünyaca ünlü plajın hemen üstünden viyadükle geçilmesi planlanıyor.

“YOL MU YAPIYORSUNUZ YOLUNUZU MU BULUYORSUNUZ?”

Dünyaca ünlü plajın hemen üstünden viyadükle yol yapılmasınına karşı olduklarını belirten bölge halkı, bu projenin bir an önce durdurulmasını istedi. Öte yandan CHPAntalya İl Başkan Adaylarından Ahmet Kumbul, Antalya Karayolları 13. Bölge Müdürlüğü’nce hazırlanan “Kaş-Kalkan Yolu” projesine tepki gösterdi. Kumbul, “Yol mu yapıyorsunuz yolunuzu mu buluyorsunuz? “ dedi.

Antalya Karayolları 13. Bölge Müdürlüğü’nce hazırlanan “Kaş-Kalkan Yolu” projesinin kabul edilemez olduğunun altını çizen CHP'li Ahmet Kumbul “Sürdürülebilir turizm alanı olan Kaş’daki eko sistem, turizm ve tarım faaliyetlerinin tehdit altında Neyse ki, Kaş Turizm ve Tanıtım Derneği ile Ankara Peyzaj Mimarları Odası ve 77 köylümüzün katılımıyla bu otoban projesinin iptali için hukuki süreç başladı.” dedi

Kumbul, sözlerini şöyle sürdürdü;

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI MENDERES TÜREL'İ KINIYORUM

“ÇED raporuna gerek görülmeden çalışmalarına başlama kararı alınan projenin iptali talebinin 15 gün içinde karara bağlanması gerekiyor. Kaş için çok kritik bir süreç içindeyiz. Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’i de sessiz kalmasından dolayı kınıyorum. Hem tarım, hem turizm, hem doğal sit, hem arkeolojik sit alanı.

Dünya cenneti Kaputaş plajının üstüne 3 kilometrelik bir viyadük yapmayı nasıl düşünürsünüz? Kaş yaylalarını, tarım alanlarını tahrip etmeyi nasıl içinize sindirirsiniz? Zaten tek tük araç geçen mevcut yollar neyinize yetmiyor?

Yol mu yapıyorsunuz yolunuzu mu buluyorsunuz? Döktüğünüz betonlarla gitmesi kolay, ama gidilmek istenmeyecek yerler yapıyorsunuz. Bu katliama izin vermeyeceğiz. Antalya sahipsiz değil”