2018 yılının ilk ayında Türkiye’de 28 kadın öldürüldü

2018 yılının ilk ayında Türkiye’de 28 kadın öldürüldü

Türkiye'de kadına yönelik şiddet hız kesmiyor. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu medya ile paylaştığı raporunda 2018'in ilk ayında 28 kadının öldürüldüğünü açıkladı.

2018 yılının ocak ayında erkekler tarafından 28 kadın öldürüldü 147 çocuk istismara uğradı 25 kadına cinsel şiddet uygulandı

Her ay basından ve Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’na ulaşan verilerden derlenen kadın cinayetleri raporu yine dehşete düşürdü. Buna göre 2018 yılının ilk ayında 28 kadın öldürüldü,147 çocuk istismara uğradı, 25 kadına cinsel şiddet uygulandı. Geçtiğimiz yılın son aylarına göre kadın cinayeti sayısında bu ay düşüş yaşandı. Bunun temel sebebi ise bu ayın kadınlar açısından şiddete karşı toplumsal tepkilerin büyümesi ve kadınların bu doğrultuda bilinçli bir şekilde hareket etmesi oldu. Şiddet artar ve boyutları değişirken; kadınlar bu duruma sessiz kalmayıp, gerek sosyal medyada gerek bulundukları yerlerde uğradıkları şiddeti duyurmaya, eylem çağrısı yapmaya başladılar.

KADINLAR TEPKİLERİNİN SESİNİ BÜYÜTTÜ

Bu bilinçlenme ve tepkisellik sonucu kazanımlar oldu. Kadınlar tarafından asla kabul edilmeyen, hakkında protestolar düzenlenen ve toplumda cinsiyet ayrımcılığını derinleştirecek, kadın sorununu kökünden çözmeyecek olan ve Bursa'da başlayan ‘Pembe Vagon’ uygulaması kaldırıldı.

Kamuya açık alanlarda (sokak, park, toplu taşıma araçları, hastane vb yerlerde) şiddete uğrayan kadınlar; şiddeti uygulayan erkekleri ve olay görüntülerini sosyal medyadan paylaşarak bir kamuoyu yarattılar. Saldırıda bulunan erkekler yapılan TT eylemleri, açıklamalar sonrası yakalandı.