Adalet Bakanı kaldırıldı dedi o madde hâla anayasada!

Adalet Bakanı kaldırıldı dedi o madde hâla anayasada!

Adalet Bakanı Gül, anayasadan seçim yasalarıyla ilgili ‘1 yıl koşulu’nun kaldırıldığını söyledi, ancak o hüküm kaldırılmadı.

Anayasa değişikliğine uyum kapsamında seçim mevzuatında yapılacak değişikliklerin ne zaman TBMM gündemine getirileceği tartışılırken, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, TBMM’nin yeni yasama yılı resepsiyonunda yaptığı açıklamalarla şaşırttı.

Anayasa değişikliği paketini MHP’li Mehmet Parsak ile birlikte hazırlayan Adalet Bakanı Gül, seçim mevzuatıyla ilgili uyum yasaları için marta kadar süre bulunduğunun belirtilmesi üzerine, “Süre yok. Her zaman olabilir. Meclisin yasama hakkı her zaman var” dedi.

KALDIRILDIĞINI SANDIĞI MADDE ANAYASADA

Cumhuriyet'in haberine göre Gül, “Sistem değişikliğinden bir yıl önce hayata geçmesi gerekiyor” sözleri üzerine de “Öyle bir şey yok. O anayasa değişikliğinde kalktı. Seçim kanunlarıyla ilgili ‘bir yıl öncesinden uygulanır’ hükmü anayasadan çıkarıldı” diye konuştu

Anayasanın ‘seçme, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı’ başlığını düzenleyen 67. maddesinin son fıkrası, “Seçim kanunlarında yapılan değişiklikler, yürürlüğe girdiğin tarihten itibaren 1 yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz” hükmünü düzenliyor. Gül’ün ‘kaldırıldı’ dediği bu hüküm, son yapılan anayasa değişikliğiyle kaldırılmadığı gibi korundu. Yalnızca bu hükmün birlikte yapılacak ilk milletvekili genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi bakımından uygulanmayacağına ilişkin geçici madde getirildi.

Buna göre, 1 yıl koşulu ilk Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçiminde uygulanmayacak, ancak Mart 2019’da yapılacak yerel seçimlerde bu kural geçerli olacak. Bu durumda, seçim yasalarında yapılan değişikliklerin yerel seçimde uygulanabilmesi için en geç Mart 2018 tarihine kadar yapılması gerekiyor.