Adliye çalışanlarının fişlendiği belge dava dosyasında unutuldu

Adliye çalışanlarının fişlendiği belge dava dosyasında unutuldu

Diyarbakır’da KHK ile ihraç edilen BES yöneticisi hakkında açılan dava dosyasından fişleme belgeleri çıktı. Diyarbakır Adliyesi’nde çalışan kamu emekçileri, “PKK’li”, “Hizbullahçı”, “KDP’li”, “Kürtçü”, “BES’li” şeklinde fişlendi. Fişlenen 12 kişiden 8’i KHK ile ihraç edilirken, bazıları hakkında ise dava açıldı

Diyarbakır’da katıldığı sendikal faaliyetleri nedeniyle tutuklanarak Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile meslekten ihraç edilen Büro Emekçileri Sendikası (BES) Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Bedirhan Çetinkaya hakkında 20 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın dosyasında skandal fişleme belgesi ortaya çıktı.

Belgede Diyarbakır Adliyesi’nde çalışan kamu emekçilerinin fişlendiği görüldü. Toplam 8 sayfa olduğu anlaşılan belgenin sadece son sayfası dava dosyasında yer alıyor. Belgede yer alan fişleme kayıtlarının hangi kurum ya da kişiler tarafından tutulduğu belirtilmiyor. Adliye çalışanlarının bilgisayar çıktısı ve el yazısıyla yapılan fişleme kayıtlarında, Bedirhan Çetinkaya’nın dışında 8 kişinin isimlerinin başına el yazısıyla artı işareti, 3 kişinin ise eksi işareti konulmuş. Fişleme kaydında kamu emekçilerinin hangi birimde çalıştığı, vatandaşlık kimlik numaraları, hangi sendikaya üye oldukları, katıldıkları etkinlikler, üniversitede katıldıkları çalışmalar, akrabalarının sahip oldukları ileri sürülen düşünce ve hangi örgüte yakın olduklarına dair bilgiler yer alıyor.
Fişlenen 8 kişi KHK ile ihraç edildi

Belgede, kamu emekçileri hakkında, Kaçakçılık İstihbari ve Harekat Bilgi Toplama (KİHBİ) sisteminde kayıt altına alınan bilgilere de yer veriliyor. Fişlenen kamu emekçileri hakkında, “Hizbullah”, “BES üyesi”, “PKK”, “KCK”, “PDK-BAKUR (Kürdistan Demokrat Partisi-Bakur)” ve “Kürtçü” ifadeleri yer alıyor. Fişleme kaydında ismi geçen kamu çalışanı M.Ş.İ. hakkında, PKK karşıtı ve devlet yanlısı bir tutum içerisinde olduğu ancak, “PDK BAKUR” yönetim kurulu üyesi olduğuna dair değerlendirmelere yer veriliyor. Fişlenen Ö.K’nin amcası, dayısı ve kardeşlerinin “örgüte müzahir” olduğu ileri sürülüyor. Kamu emekçisi A.K’nin, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Fırat Anlı’nın yakını olduğu belirtiliyor.
 Belgelerin delil olma niteliği bulunmuyor

Yürürlükteki yasalar, Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi kararlarında istihbari nitelikteki bilgi ve raporların ceza yargılamalarında delil olarak kullanılamayacağına dair kararları olduğu için bu tür belgelerin yasal delil olma niteliği bulunmuyor. Ancak davanın soruşturmasını yürüten savcının, yasak olan bu belgeyi dava dosyasında unuttuğu düşünülüyor. Fişleme kaydında ismi yer alan M.Ş.A., B.Ç., S.İ., V.B., Z.G., M.Ö, Ö.K. ve L.İ. isimli kamu çalışanları, OHAL kapsamında çıkarılan KHK’lerle meslekten ihraç edildi. Birçoğu hakkında soruşturma ve dava açılırken, geriye kalan 4 kişinin akıbetleri konusunda bilgi edinilemedi. Bu belge kamu emekçilerin hangi gerekçeye dayanılarak meslekten ihraç edildiğini de gözler önüne seriyor.

Dava dosyasına konulan bilgisayar ve el yazısı ile yazılan bir sayfalık fişleme kaydında şu iddialara yer veriliyor:

Hizbullah Şoför A.T. : 1998 itibariyle Hizbullah İlim Grubu sempatizanı olduğu, “Terör Amaçlı Yardım Yataklık” suçundan KİHBİ kaydının bulunduğu yönünde bilgiler mevcuttur.

 Adliye ve Denetimli Serbestlik Müdürlüğü Personeli M.Ş.İ. : Kürtçü görüşlere sahip olmakla birlikte, KONGRA-GEL, (PKK), KCK ve uzantılarının faaliyetlerine  ve söylemlerine karşı çıkan, son dönemde devlet yanlısı bir tutum içerisinde olan PDK-BAKUR yönetim kurulu üyesi.

B.Ç. ( BES) : Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) çatısı altında faaliyet gösteren Büro Emekçileri Sendikası (BES) Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı.

A.D. ( BES) : “Devletin Arşı Ulusal Şahsiyetine Karşı Cürümler (PKK)” KİHBİ kaydı bulunduğu,

S.İ.  (BES) : KONGRA-GEL, PKK, KCK paralelinde, Diyarbakır’da sendikal faaliyetlerine katılan BES üyesi

A.K. : KCK kapsamında tutuklanan BDP Diyarbakır eski İl Başkanı Fırat Anlı’nın akrabası olduğu, KONGRA-GEL (PKK) KCK mensubu tutuklu/hükümlüler ile irtibatlı olduğu,

M.T. : “Terör Amaçlı Örgüte üye olma, Terör Amaçlı Propaganda Yapma” suçlarından KİHBİ kaydı bulunduğu,

V.B.  (BES) : Konya Selçuk Üniversitesi’nde öğrenim gördüğü yıllarda münfesih DTP faaliyetlerine iştirak ettiği,

 Z.G. (BES) : “Terör Amaçlı Örgüte Üye Olma” suçundan KİHBİ kaydığı bulunduğu

M.Ö. : Erkek kardeşi 1995’te silahıyla yakalanmış hala, dayı, oğlu örgüte müzahir.

Ö.K. : 3 amcası, dayısı örgüte müzahir, 2 erkek kardeşi örgüte müzahir.

L.İ. : 14.07.2011’de sözde canlı kalkan, inceleme komisyonu ile Lice’ye gitmiş.”